Zaista je čudno koliko je seks svuda prisutan, a toliko se malo priča o njemu. Mislimo na priču između parova, šta kome prija, ko kakav seks želi, kakva je vaša seksualnost i seksualnost vašeg partnera. O seksu treba pričati i u toku samog seksa, a i van njega. To nikako nije nešto o čemu treba da ćutite, jer je onda znatno veća mogućnost da će neko od partnera biti nezadovoljan seksualnim činom.

Ovo su stvari o kojima bi trebalo da pričate sa svojim partnerom, kako biste se bolje upoznali i dodatno zbližili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

Vaša seksualna istorija

Ne, ne morate nabrajati sa kim ste sve spavali ako vam je to neprijatno. Kada govorimo o važnosti seksualne istorije, mislimo na vaše zdravlje. U smislu, ako odlučite da imate seks bez kondoma, potrebno je da ispričate jedno drugom da li ste imali ginekoloških i uroloških problema, kako biste se zaštitili od polno prenosivih bolesti.

Najodgovornije je da se oboje pregledate pre nego što se odlučite na seks bez kondoma i ako ne želite da imate dete, koristite neki drugi vid seksualne zaštite.

Koje su vaše seksualne granice

Svakome prijaju drugačije stvari, zato je najbolje da o njima razgovarate sa partnerom, kako biste imali što veći užitak kada dođe do seksualnog čina.

Seks treba da bude kompromis, da bude prijatan i njemu i vama. Ako seks nije prijatan, onda mora da prestane.

Takođe, bilo bi dobro da popričate ako želite da isprobate nešto novo u krevetu. Otvoreno govorite o vašim fantazijama, o eksperimentima koji vam izgledaju zanimljivo. Veoma je bitno i da naglasite šta je ono na šta nikada ne biste pristali.

Od čega imate orgazam

Posebno je bitno da popričate sa partnerom šta je potrebno da uradi kako biste postigli orgazam. I ovakva priča je najbolja u realnom vremenu, u toku samog seksa.

Recite mu šta vam prija, pomerite njegovu ruku na mesto gde biste voleli da vas dodiruje, objasnite kako treba da vas dodiruje.

Vi treba istu toliku zainteresovanost da pokazujete za njegov orgazam. Naučite da mu radite tačno ono što voli. Ovo je dokaz da je komunikacija ključan faktor kada je u pitanju dobar seksualni život.

Koliko često volite da imate seks

Libido je nešto što se razlikuje od osobe do osobe, pa čak i od dana do dana. No, svako ima neki prosek koliko često voli da ima seks. Kod pojedinih osoba je to nekoliko puta nedeljno, kod drugih jednom ili više puta dnevno. Kolika god da vam je želja za seksom, to je sve normalno.

No, bitno je i da razgovarate sa partnerom o tome koliko seksa je optimalno za vas. U najboljem slučaju je vaš libido na istom nivou. Ali, ako to nije slučaj, odnosno, jedan partner ima daleko veći libido od drugog, potrebno je da porazgovarate šta sve možete da uradite da biste oboje bili zadovoljni vašim seksualnim životom.

Kakvu vrstu kontracepcije ćete koristiti

Pitanje o kontracepciji nije nešto što se podrazumeva. Kondom je osnovni vid kontracepcije i jedan od najsigurnijih načina da sprečite neželjenu trudnoću i izbegnete seksualno prenosive bolesti. Nemojte se upuštati u rizične odnose, osim ako niste spremni da se nosite sa posledicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

Zato, ako želite da imate seks bez kondoma, istražite kakav vid zaštite bi vama i vašem partneru najviše odgovarao. Kontracepcija jeste nešto o čemu oboje treba da se dogovorite i delite njene troškove.

Budite iskreni

Iskrenost je nešto na čemu se gradi svaka zdrava veza. I ne možemo dovoljno naglasiti koliko je ona važna za vaš odnos. Iskrenost podrazumeva i da ne prećutkujete šta vam prija, a šta ne, da li vam sve odgovara u vašem seksualnom životu ili biste nešto da promenite.

Naročito žene su sklone prećutkivanju i mišljenju da seks znači samo zadovoljstvo partnera – što ne može biti dalje od istine. Ako ne uživate i ako nešto nije u redu – morate to reći.

Naslovna fotografija: instagram.com/cole_herrm

Jovana Petković

Comments