Čim napolju grane sunce – više se nikom ne zatvara u kuću. Sve što želimo je da se šetamo dok nas miliju sunčevi zraci, jer nam se uvek čini da je zima predugo trajala. Kada je fizička aktivnost u pitanju – zatvoreni prostori nisu opcija. Zašto bismo opet odlazili u zagušljive teretane i vežbali na istim spravama, sa istim ljudima, dok sve to možemo da obavljamo napolju?

Ono što nas, međutim, sve koči da izađemo napolje i vežbamo je – nedostatak plana. Kada smo u teretani i kada vežbamo na spravama, onda imamo konkretan raspored koji pratimo. Toliko i toliko ponavljanja na toj i toj spravi. A kada pomislimo na odlazak napolje i na treniranje – dešava se da ne možemo odmah da smislimo šta bismo radili, ili nam jedino trčanje pada na pamet, a vrlo dobro znamo da trčanje nije svačija omiljena fizička aktivnost. Zato vam nudimo 10 fizičkih aktivnosti koje možete da obavljate napolju, udišući svež vazduh.

Preskakanje vijače

Svi se sećamo kako smo se, kao klinci, takmičili jedni s drugima u tome ko više puta može da preskoči vijaču. Za nas je to bila zabava, nismo ni razmišljali o tome koliko je, zapravo, preskakanje vijače zahtevno. Sada, kao stariji, preskakanje vijače nam izgleda kao dečja, ali je u pitanju fizička aktivnost koja može da zameni bilo koju drugu. Čak se i bokseri zagrevaju ovom aktivnošću. Vidite – u preskakanju vijače nema ništa što dečje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jessica Olie (@jessicaolie)

Napravite zabavu od trčanja

Prosto je bilo neizbežno – trčanje mora da bude na ovoj listi. Napravite zabavu od trčanja tako što ćete odrediti svoju kilometražu i potom se potruditi da je istrčite što je brže moguće. Zatim, tu kilometražu prepolovite i taj deo džogirajte. Biće vam zabavno jer ćete se takmičiti sa samim sobom, pa vremenom možete i da povećavate kilometražu i smanjujete vreme koje vam je potrebno da je istrčite.

Toe taps

Ponovo ću vas podsetiti na nešto što smo radili kada smo bili mlađi, a to je skakanje na stepenik pa nazad. Sećam se da je ovo bio sastavni deo fizičkog vaspitanja kad god bismo izašli napolje. Zato pronađite nižu betonsku klupu u obližnjem parku i podsetite se kako je bilo zanimljivo skakutati.

Istezanje

Ukoliko ste, ipak, ljubitelji teretane i sprava, onda ostanite pri svojoj rutini, ali istezanje radite napolju. Na primer, kada pođete u teretanu svratite do parka i u njemu se lepo istegnite. Uhvatite se za ram ljuljaške i istegnite čitavo telo. Zatim, odradite svoj trening u teretani, a pri vraćanju kući, ponovo svratite u parkić. Ipak je sve lepše napolju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jessica Olie (@jessicaolie)

Brzo hodanje

Brzo hodanje je za sve one koji bi da izbegnu trčanje, a znaju da im je potrebno da se pokrenu. Ovaj vid vežbanja možete praktikovati i na putu do teretane, ukoliko vam i dalje prija da je posećujete, ili kao vid zagrevanja. Obucite opremu za treniranje i brzim koracima idite do teretane ili do parka u kome ćete vežbati. Možete iskombinovati i brzo hodanje sa penjajem uz stepenice – tako ćete kompletno aktivirati svoje telo.

Penjanje uz stepenice

Kad god planiram da odem u nedeljni pazar, tog dana ne vežbam. Živim na četvrtom spratu i svakog dana se penjem uz stepenice. Ne, nisam tako odlučila, već zgrada nema lift. A i da ima, verujem da bi mi dobro došlo da se, makar ponekad, uspenjem stepenicama.

Ako znate za park koji je okružen stepenicama ili mesto do koga vode stepenice – uputite se tamo. Obucite svoju sportsku uniformu i pravac – stepenice. Ponavljajte penjanje nekoliko puta i povećavajte brzinu penjaja. Tako će svi vaši mišići biti aktivirani i, nakon što siđete, znaćete da ste odradili jedan solidan trening.

Vežbanje u teretani na otvorenom

Da, moramo da vas podsetimo i na to da su sada kroz čitav grad rasprostranjene teretane koje su na otvorenom. I, da, razumemo, često je u njima velika gužva, ali gužva je i u zatvorenim teretanama. Zato, kada grane sunce, opredelite se za onu koja je napolju, pa makar i nosili svoje rekvizite, jer će i odlazak do teretane spadati u vežbanje. Spakujte trake i te manje tegove koje imate i – pravac park.

Naslovna fotografija: instagram.com/jessicaolie

Milica Antić

Comments