Da li se i tebi čini da je tvoja kosa odlučila da napravi pauzu i da jednostavno niti želi da raste više u dužinu, niti želi da se menja na bilo koji način? Da li ti se čini da se stanje ne menja, iako si probala milion preparata, pila si razne tabletice, suplemente i vitamine u nadi da će se nešto promeniti? Da li se i tebi čini da je sve nekako uzalud i da jednostavno nikako ne možeš da nađeš zajednički jezik sa svojom kosom?

Postoji zaista pregršt razloga zbog kojih tvoja kosa ne raste. Često u dubini sebe znamo i koji su to razlozi, ali nismo spremni da tako daleko i duboko idemo, nismo spremni da ispitamo sebe, da prevaspitamo svoje odluke i ponašanja. A možda bi trebalo ukoliko zaista želimo da naša kosa bude duža i da konačno jednostavno počne da raste. 

Ovo su razlozi zbog kojih tvoja kosa uporno odbija da raste:

Hormonski disbalans 

Ti hormoni šta sve mogu da urade nisi ni svesna. I utiču na mnoge stvari u našem organizmu. Dakle – utiču i na kosu i to je možda jedan od prvih i glavnih pokazatelja hormonskog disbalansa. Vrlo je moguće da imaš problem sa štitnom žlezdom. I ubrzani i usporeni rad štitne žlezde mogu da ukažu da nešto ne valja u tvom organizmu. Obično ti kosa opada, a ti samo primećuješ i da ne raste. Vrlo verovatno se i stanjila, čak iako si prestala da se farbaš, koristiš jake preparate. Izgleda da ipak nije bilo do toga. Do nečega je što nije u redu sa hormonima. Devojke koje imaju ovakav problem često imaju mušku ćelavost. To se samo tako naziva, a zapravo se odnosi na ćelavost pri temenu glave, u obliku trougla i kod zalizaka. Tu dolazi do gubitka kose. Nekome jeste više izraženije, a nekome se čak i ne primećuje.

Loša ishrana i nedovoljan unos potrebnih elemenata

Loša ishrana se odražava na mnoga nepovoljna stanja u našem organizmu. Isto tako loša ishrana utiče mnogo i na kvalitet tvoje kose. Ali, hajde da nešto razjasnimo. Ne utiče toliko na tvoju kosu ono što unosiš, nego ono što ne unosiš! Očigledno je da ti fale neki vitamini i hranljivi sastojci, koji tvojoj kosi mogu pomoći. Verovatno ti nedostaje gvožđe, cink, maske kiseline, selen, folna kiselina, određeni proteini, kao i vitamini A, D i E. To možeš vrlo lako proveriti ukoliko uradiš analizu krvi. Devojke često pate od anemije i imaju taj problem, tako da to može biti jedan od razloga zašto ti kosa opada ili zašto ti kosa ne raste.

Comments