Ostalo je još samo nekoliko dana do ispraćaja 2019. godine, a sa njom ispraćamo i millennial pink, žutu, zelenu i aperol narandžastu boju. Pantone Institut je ove godine “išao na sigurno” i izabrao nepogrešivi večni klasik. Novi trend koji ćemo sa uzbuđenjem prigrliti je classic plava i sve druge nijanse tamno plave boje kojima smo se nadali.

Znamo šta ti je prvo na pameti: “plavo, o kako dosadno”; ali uveravamo te da će to biti trend o kome će se pričati. Ove zime plava boja koju definiše Pantone dosta je raskošnija nego pre par godina kada smo svi nosili Cerulean nijansu plave. U prošlosti plava je takođe bila njihov izbor u nijansama vodeno plava, tirkiz plava i blue iris. Klasično plava je kraljevska, boja prefinjenosti i elegancije i dominiraće u kućnom dekoru, svakodnevnoj i visokoj modi i svim drugim kreativnim aspektima. Izabrana boja godine je prosto elegantna i jednostavna. Na Pantone plavu ćemo se svi vrlo lako navići i u našem domu i u garderoberu. Uneće stabilnost i diskretnost u našu auru. Classic plava označava iskrenost, pouzdanost, utehu i nepogrešivost.

Sigurno se pitate kako je Pantone došao baš do plave boje ove sezone?

Na kraju svake godine Pantone definiše boju koja će predstavljati narednu godinu. Još od samog početka ove tradicije, “boja godine” najviše je uticala na modu, dizajn enterijera i na marketing industriju. Prema Institutu, do odluke se dolazi analizom vladajućih trendova određene godine. Eksperti analiziraju širok opseg uticaja, uključujući film, modu, dizajn, putovanja, tehnologiju i društvene mreže pre nego što donesu odluku. Kada su se usmerili i ka porodici i porodičnim osećanjima došli su do plave boje. Laurie Pressman, jedna od predstavnika Pantone Color Instituta objasnila je da su tražili boju koja će delovati umirujuće, samouvereno i povezujuće. Rekla je da je plava boja ta koju ti pojmovi podstiču.

Comments