Kuda vas srce vodi? Ka tropskim ostrvima punim zrelog voća i peskovitih plaža? Na tiha daleka mesta meditacija u planinama Istoka? U vrelinu i jarke boje Afrike? Ili u žamor pariskih hotela? Metropoliten vas svojim mirisnim brendovima vodi na put oko sveta.

Treba li vam viza za put?

Naravno! Prvo: uzmete vizu.

Robert Piguet – stari francuski kreatorski brend – zamislio je miris Visa upravo za putovanje bez granica, da otvori vidike osobama slobodnog duha.

Visa je lansirana u kući Piguet 1945. godine, kao klasičan orijentalni miris, a danas je to osavremenjena mirisna kompozicija sa retro glamurom: mešavina voća, cveća i začina sa raznih strana sveta.

visa Parfemi: Aromatična putovanja

Butan/Himalaji

Kuzu zangpo la. Tako se na Dzongkha jeziku kaže “dobar dan”, trebaće vam to da znate kada vas L’Artisan Parfumeur svojim mirisom Dzonkgha povede put Butana, da oslušnete tišinu njegovih šuma, tajnovitost budističkih hramova skrivenih u obroncima Himalaja. Vetiver, tamjan, iris, božur… na svakoj koži ostavljaju drugačiju mirisnu belešku. Nešto se u vama menja: vaš miris vas čini drugačijim.

Butan Parfemi: Aromatična putovanja

Italija/Kapri

Vazduh Kaprija miriše po borovini, citrusima, ruzmarinu i mimozama. Tamo vas vodi Chartusia svojim mirisima koji bude žudnju za morem.

Legenda kaže da je 1380. godine izvesni sveštenik manastira Sveti Jakov, u čast dolaska kraljice Đovane na Kapri, napravio buket od najlepšeg cveća sa ostrva. Voda u kojoj je cveće stajalo danima poprimila je miris biljaka ostrva i postala prvi parfem sa Kaprija čiju su formulu hemičari zapisali. Papa je 1948. godine dao dozvolu da se stare formule parfema iz ovog manastira koriste.

Aria di Capri, dašak Kaprija provejava vašim snovima.

kapri Parfemi: Aromatična putovanja

Tahiti

Aloha Tiare zrači egzotičnim tropskim rastinjem, cvetom tiare, vanilom, kokosom i tahićanskom gardenijom.

Comptoir Sud Pacifique je brend osnovan zbog strasti ka egzotičnim ostrvima, treperenju sunca na tropskom rastinju i opojnoj slasti tropskog voća. Svojim mirisima poziva vas da krenete put dalekih mora, a Aloha Tiare vas vodi na Tahiti.

tahiti Parfemi: Aromatična putovanja

Francuska/Pariz

Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) ručao je tamo dva puta nedeljno, Izabela Ađani (Isabelle Adjani) i Ketrin Denev (Catherine Deneuve) tu piju svoju kafu, a Džoni Dep (Johnny Depp) odseda uvek kada je u Parizu – u pariskom hotelu “Costes”.

Hotel se 1996, u vreme minimalizma, pompezno i hrabro, razbaškario sa antičkim nameštajem, zlatom i draperijama i preterivanjima svake vrste. I postigao pun pogodak. Parfemi koji nose miris ove urbane legende francuske prestonice pozivaju vas da osetite pravi duh Pariza: Costes 1 miriše na mirise koje “Costes” koristi u prostorijama: lavandu, mošus, ruže, tamjan, korijander, beli biber i lovor.

Kostes Parfemi: Aromatična putovanja

Indija/Chembur

Budistički hramovi u vreme svetkovina pretrpani su cvećem, a iz mirisnih lampi šire se sveti mirisi tamjana.

Ben Goram (Ben Gorham), tvorac brenda Byredo, za svoj parfem Chembur inspiraciju je potražio u sećanjima na dane detinjstva koje je provodio u Indiji, u rodnom mestu svoje majke, Chembru, u blizini Mumbaja. Da li vas mami Istok? Probajte ovaj bogati miris i zamislite…

Indija Parfemi: Aromatična putovanja

Italija/Toskana

Stare palate Sijene i njihovi skriveni vrtovi pokriveni su snegom, miris vatre iz kamina meša se sa mirisom šuma okolnih brda i grožđica iz slatkih italijanskih kolača. Inspirisan Italijom i njenim prelepim starim gradovima, brend Eau D`Italie nosi delikatne i elegantne mirise njenih gradova, a Sien l Hiver nas vodi u Sijenu pod snegom. Otkrijte lepotu Italije zimi.

sijena Parfemi: Aromatična putovanja

Afrika

Duboki trag somalijskog tamjana, kenijske mire, etiopijskog drveta opoponaks, marokanskog čempresa, obogaćen je sandalovinom, labadanumom, smolama i sokovima jabuke. Vodi vas kroz Afriku i njene rituale. Parfum d’Empire je brend inspirisan kulturama sveta, a njegov parfem Wazamba nosi ime muzičkog instrumenta koji se koristio u ceremonijama inicijacije, magijskog momenta osvajanja muževnosti, u Severnoj Africi.

afrika Parfemi: Aromatična putovanja

Španija/Sevilja

“U Sevilji sam. Stojim pod narandžinim drvetom u punom cvetu, u naručju Španca u crnoj odeći, koji će mi postati ljubavnik. Od zalaska sunca, stojimo tu, posmatramo povorku u religioznoj procesiji. U toku je ‘Madrugada’, najduža noć Svete Nedelje, i ceo je grad na ulicama: iz kadionica se diže oblak mirišljavih smola koji hvata za grlo, miris kojim ljudi milenijumima šalju svoje poruke bogovima – pomešan sa slatkim, medastim mirisom sveća od pčelinjeg voska i narandžinog cveta.” – ovako je Deniz Boli (Denyse Beaulieu), vlasnica kanadskog parfemskog bloga, opisala najromantičniju noć svog života, a parfimeri brenda L’Artisan Parfumeur pretočili su njeno sećanje u parfem Seville a l’Aube.

sevilja Parfemi: Aromatična putovanja

Eto putovanja za koje vam ne treba pasoš. Naoružajte se maštom i krenite! Metropoliten vas čeka da vas povede u svet!


Parfimerija Metropoliten, ugao Zmaja od Noćaja i Kralja Petra, Beograd. Jedinstven izbor ekskluzivnih parfema i kozmetike. www.metropoliten.rs 

Comments