Pariz se bez dileme nalazi na top listama “mesta koja moram da posetim pre nego što umrem” dobrih 90% svetske populacije. Očekivano, jer je ovo nesumnjivo jedan od najveličanstvenijih gradova sveta, bogat kulturom, veoma sofisticiran i istovremeno vibrantno živ. Ipak, bilo da si posetila Pariz do sada, ili ti je na “to go” listi, činjenica je da pogotovo zahvaljujući Instagramu imamo utisak da smo videli svaki kroasan, svaki ugao i ulicu, svaku znamenitost i da smo pomalo prezasićeni sličnim fotografijama kojima smo stalno bombardovani. To možda i ima smisla budući da je sve u vezi sa instagramom u vezi sa dobrim osvetljenjem, prelepim lokacijama, umetničkim vajbom, a koji bolji grad sve to objedinjuje nego Pariz?

Ipak, ovaj grad nije poznat samo zbog Ajfelovog tornja, i muzeja već i milion sitnih zavučenih lokacija koje su van mape običnog turiste a koja otkrivaju pravi Pariz. Treba mu priznati sve kafee, male lokale, privatne galerije, krovove hotela. Zato, hajde da probamo da ga ovaj put sagledamo iz malo drugačije perspektive. Otkrivamo vam najbolje poslastičarnice i restorane grada svetla.

Ladurée

Istorija pariskih čajdžinica je neraskidivo isprepletana sa istorijom Ladurée porodice. Sinonim Ladurée života: sanjarenje, uživanje u malim zadovoljstvima, fantazija, dugine boje, maršmelou, najlepši mirisi i još lepši ukusi. Mogla bi ovde da provedeš jedno lenjo parisko popodne zar ne?

The Peninsula Paris

The Peninsula Paris donosi novu dimenziju pariskoj kulturi hrane i kultu večere. Nekadašnja trpezarija originalnog grand hotela, Le Lobby donosi bezvremensku atmosferu čuvenoj Peninsula popodnevnoj čajanci (nešto što apsolutno moraš da iskusiš je popodne na čaju ovde). La Terrasse Kléber uspeva da dočara esenciju pariske café kulture i društva, sa menijem punim internacionalnih poslastica dok LiLi donosi stislku mešavinu francuske i kineske opere sa autentičnom kantonskom gastronomijom.

Angelina café

Ovaj pariski café se izdvaja po jednom specijalnom napitku. Poznata Angelina “afrička” topla čokolada sačinjena je od tri pažljivo odabrane vrste kakaa: iz Nigera, Gane i sa Obale Slonovače. Tajni recept za ovaj čokoladni miks je posebno sastavljen baš za Angelinu, što čini ovu toplu čokoladu čarobnom.

Više od jednog veka je ova čajdžinica-poslastičarnica gradila reputaciju kao hram sofisticiranosti i udovoljavanja. Od kada je otvorena, Angelina je postala mesto na kom se okupljala pariska aristokratija. Proust i Coco Chanel su se u slaonu ovog lokala sastajali sa ostalim velikanima modne i umetničke scene Pariza tog doba.

Enterijer, koji je dizajnirao poznati arhitekta, Edouard-Jean Niermans, kombinuje eleganciju, šarm i rafiniranost stvarajući jedinstveni romantični izraz.

Ralph’s restoran

Pažljiva mešavina vintage i modernih tkanina, sofisticiranosti unutrašnjosti i rustičnog šarma kojim odiše dvorište čini ovaj restoran nezaobilaznim mestom u Parizu. Jastog, kraba torta u Maryland stilu, burgeri specijaliteti kuće, Black Angus govedina intenziviraju autentično gastronomsko iskustvo. Sočni kotleti i stejkovi su produkti Double RL ranča u Koloradu čiji je vlasnik sam Ralph Lauren.

Pink Mamma

Sasvim je legitimno reći da je restoran Pink Mamma mesto iz bajke. Hrana je preukusna a usluga idealna. Enterijer još bolji. Jedino što može da ubije ovu bajku je činjenica da je čekanje u redovima malo deprimirajuće međutim kada na kraju uspeš da uđeš unutra sva “muka” prestaje i počinje magija.

Boot café

Ima mnogo zavučenih i malih mesta u Parizu, i ovaj café, smešten u 19 Rue du Pont aux Choux, nije izuzetak. U nekadašnjoj obućarskoj radnji, mali šarmantni café ima sveukupno dva niska stola i to je to. Ništa pretenciozno, daleko od pariskog glamura, ali sa puno šarma, ovde možeš popiti jednu od najboljih kafa. Sedi za neki od dva stola (ako ih ugrabiš) sa svežim cvećem i gomilom novina, i uživaj što si baš ovde.

Pročitajte još i ovo:

Ljubav na prvi pogled: Najlepše američke plaže

Evropska ostrva zbog kojih ćeš poželti da se spakuješ i odmah kreneš ka njima

I one mogu da budu stylish: Ovo su najbolje letnje destinacije

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna: @angelina_paris

Tea

Comments