Pataja je grad provincije Čonburi u istočnom delu centralnog Tajlanda. Priča o Pataji (Thai: พัทยา, Phatthaya) počinje šezdesetih godina, kada su ovu destinaciju otkrili američki vojnici za vreme Vijetnamskog rata. Tajlanđani su brzo zaključili da vojnici ne dolaze samo zbog sunca i plaža pa su brže-bolje počeli da grade hotele, go-go barove i noćne klubove. Nekoliko godina kasnije Pataja postaje prestonica prostitucije. Nakon završetka rata Amerikanci odlaze, a Pataju zahvata ekonomska kriza. Sredinom sedamdesetih Tajland otkrivaju Evropljani, a seks turizam je glavni razlog za njihov dolazak. Stranci debelih novčanika bili su pravi magnet za devojke, minimalno plaćene za regularne poslove, i prostitucija je donosila više nego dobru zaradu. Zapadnjaci zadovoljni, Tajlanđani bogati. Ipak, prostituciju skoro uvek prati kriminal, pa je s pojavom kriminala popularnost ove destinacije jenjavala i turista je bilo sve manje. Ukidanje prostitucije nije bila opcija jer je ona i dalje bila glavni izvor prihoda, pa su vlasti odlučile da investiraju u luksuzne hotele i tako pokušaju da privuku turiste.

Pataja Pataja   grad crvenih fenjera ili nešto više?

Ubrzo je urbanizacija bila u punom jeku. Otvoren je aerodrom, putna mreža se razvila, nicali su ogromni hotelski kompleksi, restorani i sportski tereni. Otvorena je i pijaca koja se prostire na 100000 km2, kao i lutkarsko pozorište.

Danas ovaj grad posećuje oko pet miliona turista godišnje. Pataja je popularna ne samo zbog svojih plaža, noćnog života, zabave i sjajnog šopinga, već i zbog velikog izbora najrazličitijih aktivnosti: od golfa i bandži džampinga preko kartinga do skijanja na vodi. U planu je i izgradnja hipodroma i tramvajskog sistema. Najpoznatije atrakcije su selo slonova, “Pattaya Underwater World”, najveći akvarijum u Aziji, ali i muzej pod imenom “Verovali ili ne” u kom se mogu videti afričke vudu lutke i maske od ljudske kože.

 

Uprkos tome što prostitucija nije potpuno iščezla, ovaj grad je drugi tajlandski grad po posećenosti, odmah posle Bangkoka. Posećuju ga turisti u potrazi za zabavom ili odmorom, a najčešće radoznalci željni drugačijeg.

Izvor fotografija: unsplash.com


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and voyages by T”. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments