#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Pet najlepših dvoraca na svetu

Pet najlepših dvoraca na svetu

Nojšvanštajn

Dvorac smešten u Bavarskim Alpima u Nemačkoj. Sagradio ga je Ludvig II Bavarski. Ovo je najbajkovitiji zamak, koji je najviše korišćen u filmovima i bajkama, a kao inspiracija poslužio je i Dizniju (Walt Disney). Od planiranih 228 prostorija, završeno je samo šesnaest. Zanimljivo je da je kralj ovaj divan dvorac ljubomorno stvorio samo za sebe i nije nameravao da bude dostupan javnosti, međutim, ovde je prespavao samo jedanaest noći. Odmah posle njegove smrti vrata dvorca postala su širom otvorena za posetioce. Danas kroz njega prođe i do 6,000 turista dnevno.

Slika 1 Pet najlepših dvoraca na svetu

Inspiracija za Diznija

Dvorac grofa Drakule

Nalazi se u Transilvaniji, u Rumuniji, a sazidan je za ozloglašenog plemića – Vlada III Tepeša, vladara u istoriji poznatog po najbrutalnijim metodama mučenja i nabijanju na kolac. U knjigama i filmovima Tepeš je predstavljen kao čudovište i vampir, dok za građane Rumunije predstavlja heroja, jer se oštro borio protiv Turaka i teritoriju Vlaške održavao samostalnom i snažnom. Ovaj dvorac sada je glavna rumunska turistička atrakcija.

Slika 2 Pet najlepših dvoraca na svetu

Najveća turistička atrakcija Rumunije

Versajski dvorac

Zidan za kralja Luja XIV, smešten u šumi, dugo je budio gnev naroda Francuske. Dok su kraljevi uživali u luksuzu i raju ovog dvorca, narod je gladovao, što je kasnije i kulminiralo velikom revolucijom. Kralj je zahtevao prostorije za svaku priliku, pa su tako nastale sobe za bal, maskenbal, prijem, soba izobilja, posebna prostorija za napitke, slatkiše i voće. Nije se zadržao samo na tome, oko dvorca je izgradio prelep vrt u kojem se nalazi veliki broj fontana i skulptura. Danas ovaj dvorac dnevno obiđe do 10,000 turista, a navodno za njegovo održavanje nije dovoljan novac od prodaje ulaznica, te država odvaja pozamašnu sumu novca.

Slika 3 Pet najlepših dvoraca na svetu

Versaj dnevno obiđe i do 10,000 turista

Šenonso

Nalazi se u Francuskoj, u dolini Loare. Smatra se damskim dvorcem, jer su upravo žene obeležile njegovu istoriju. Dugo je bio u vlasništvu kraljevske porodice Francuske, prvenstveno kralja Fransoe I, koji je u njemu ugošćavao ljubavnice. Od 1913. godine dvorac je u vlasništvu plemićke porodice, čiji su potomci i današnji vlasnici. Godišnje ga poseti million turista te je, uz Versaj, najposećeniji dvorac u Francuskoj.

Slika 4 picnik Pet najlepših dvoraca na svetu

Ovde su uživale ljubavnice kraljevske porodice

Vorvik

Ovaj zamak star je više od 900 godina i nalazi se u Engleskoj. Sazidan je za moćnog erla od Vorvika. Danas ga obilaze mnogobrojni turisti privučeni mističnom pričom o pojavljivanju duha lorda Fulkea Grevila, koji je u njemu ubijen. Dvorac raspolaže velikim brojem sprava za mučenje i rekonstruisanim prostorijama koje su služile kao tamnice. Engleska je posebno ponosna na ovaj zamak, te ga građani često obilaze i u njemu se održavaju mnogobrojne manifestacije.

SLika 5 picnik Pet najlepših dvoraca na svetu

Ponos Engleske


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Editors choice