Nojšvanštajn

Dvorac smešten u Bavarskim Alpima u Nemačkoj. Sagradio ga je Ludvig II Bavarski. Ovo je najbajkovitiji zamak, koji je najviše korišćen u filmovima i bajkama, a kao inspiracija poslužio je i Dizniju (Walt Disney). Od planiranih 228 prostorija, završeno je samo šesnaest. Zanimljivo je da je kralj ovaj divan dvorac ljubomorno stvorio samo za sebe i nije nameravao da bude dostupan javnosti, međutim, ovde je prespavao samo jedanaest noći. Odmah posle njegove smrti vrata dvorca postala su širom otvorena za posetioce. Danas kroz njega prođe i do 6,000 turista dnevno.

Slika 1 Pet najlepših dvoraca na svetu

Inspiracija za Diznija

Dvorac grofa Drakule

Nalazi se u Transilvaniji, u Rumuniji, a sazidan je za ozloglašenog plemića – Vlada III Tepeša, vladara u istoriji poznatog po najbrutalnijim metodama mučenja i nabijanju na kolac. U knjigama i filmovima Tepeš je predstavljen kao čudovište i vampir, dok za građane Rumunije predstavlja heroja, jer se oštro borio protiv Turaka i teritoriju Vlaške održavao samostalnom i snažnom. Ovaj dvorac sada je glavna rumunska turistička atrakcija.

Slika 2 Pet najlepših dvoraca na svetu

Najveća turistička atrakcija Rumunije

Versajski dvorac

Zidan za kralja Luja XIV, smešten u šumi, dugo je budio gnev naroda Francuske. Dok su kraljevi uživali u luksuzu i raju ovog dvorca, narod je gladovao, što je kasnije i kulminiralo velikom revolucijom. Kralj je zahtevao prostorije za svaku priliku, pa su tako nastale sobe za bal, maskenbal, prijem, soba izobilja, posebna prostorija za napitke, slatkiše i voće. Nije se zadržao samo na tome, oko dvorca je izgradio prelep vrt u kojem se nalazi veliki broj fontana i skulptura. Danas ovaj dvorac dnevno obiđe do 10,000 turista, a navodno za njegovo održavanje nije dovoljan novac od prodaje ulaznica, te država odvaja pozamašnu sumu novca.

Slika 3 Pet najlepših dvoraca na svetu

Versaj dnevno obiđe i do 10,000 turista

Šenonso

Nalazi se u Francuskoj, u dolini Loare. Smatra se damskim dvorcem, jer su upravo žene obeležile njegovu istoriju. Dugo je bio u vlasništvu kraljevske porodice Francuske, prvenstveno kralja Fransoe I, koji je u njemu ugošćavao ljubavnice. Od 1913. godine dvorac je u vlasništvu plemićke porodice, čiji su potomci i današnji vlasnici. Godišnje ga poseti million turista te je, uz Versaj, najposećeniji dvorac u Francuskoj.

Slika 4 picnik Pet najlepših dvoraca na svetu

Ovde su uživale ljubavnice kraljevske porodice

Vorvik

Ovaj zamak star je više od 900 godina i nalazi se u Engleskoj. Sazidan je za moćnog erla od Vorvika. Danas ga obilaze mnogobrojni turisti privučeni mističnom pričom o pojavljivanju duha lorda Fulkea Grevila, koji je u njemu ubijen. Dvorac raspolaže velikim brojem sprava za mučenje i rekonstruisanim prostorijama koje su služile kao tamnice. Engleska je posebno ponosna na ovaj zamak, te ga građani često obilaze i u njemu se održavaju mnogobrojne manifestacije.

SLika 5 picnik Pet najlepših dvoraca na svetu

Ponos Engleske


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Comments