Oni ne nastoje da se razlikuju, ali uvek su se osećali drugačije. Kao da ne pripadaju sasvim tu gde su, kao da se ne uklapaju baš skroz, kao da su pozvani da kažu ono što svi prećutkuju, ili urade ono što svi priželjkuju.

Ogovaraju ih

Izazivaju komentare okoline, pakosne, kao i pozitivne. Jedni ih osuđuju, čude im se i zgražavaju se nad njihovim postupcima i načinom života, drugi ih brane i zastupaju, diveći se njihovoj hrabrosti i slobodi da budu svoji. Uglavnom nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ljudi reaguju na autentične ličnosti, jer oni su harizmatični, čak i kad uopšte nisu slavni i izloženi opštoj proceni.

Baš ih briga što ih ogovaraju

Autentični znaju ko su, šta su, koliko su, zašto su, šta ih određuje, prema čemu se orijentišu i drže se svojih vrednosti. Ne obraćaju pažnju na ono što drugi govore o njima. Pohvale i divljenje ih dotiče koliko i osuda i mržnja. Onima koji ih podržavaju, zahvalni su i primaju od tih pohvala onoliko koliko je zdravo za ego, znajući tačno koliko hvale zaslužuju, a koliko je nerealno. Ne reaguju na one koji ih osuđuju i ne primaju se, ako im se osuda i mržnja obrate direktno. I u takvim slučajevima, u stanju su da odgovore bez naboja, realno i tolerantno.

Totalno su neupadljivi

Među veoma osobenim ličnostima, koje se bave vrlo zanimljivim i neuobičajenim stvarima, ima potpuno neupadljivih. Na prvi pogled, ni po čemu se ne izdvajaju od okoline. Ali ako ih posmatrate, slušate i razgovarate sa njima, nećete odoleti, izloženi njihovom zračenju, snazi njihove harizme, šarma, znanja i ubeđenja. I naravno, ili ćete ih veoma poštovati i diviti im se, ili nećete moći da ih smislite.

tumblr ldoio7UzFF1qzdiqvo1 500 Pet odlika autentičnih ličnosti

Veoma su upadljivi

Ako svoj izraz nalaze u ekscentričnosti, izgradiće upadljivost, služeći se onim što imaju. Koristiće svoje osobenosti kao apsolutne prednosti. Umeće da prikažu kroz svoj upadljivi izgled, kostimiranje i javni nastup, očaravajuće karakteristike svoje ličnosti. Upadljiv autentičan lik ne mora biti popularan – a od popularnih se očekuje originalnost i upadljivost – ali onda će štrčati u svojoj okolini, kao okićena jelka u šljiviku. I biće sasvim zadovoljni i komotni u svojoj upadljivosti.

Sigurni su u sebe

Ta sigurnost je često na ispitu. Svaki put kad su usamljeni u svojim stavovima. Oni ne odbacuju stavove i mišljenje okoline bez preispitivanja. Naprotiv. Potpuno su sposobni da prihvate kritiku i da koriguju svoje stavove, promene mišljenje i ponašanje, ako ustanove da je tako ispravno i da ih to unapređuje i otvara im nove vidike. Međutim, kad se preispitaju i utvrde da su im stavovi validni, mišljenje razumno, a ponašanje adekvatno, nikakva količina kritike i ubeđivanja neće uticati na njih.

Autentičnost se ne uči, ali stiče se dugoročnim praktikovanjem hrabrosti i istine.


Aleksina Đorđević

Comments