Nažalost, ničiji život nije savršen. Život nas dovodi u nepredviđene situacije, zadaje nam udarce i provlači “kroz sito i rešeto”. Sastavljen je od uspona i padova, pobeda i poraza, nada i razočaranja, vere i odustajanja, i skoro svako osećanje u životu pre ili kasnije dobije svoju opoziciju. Kažu da je sreća kratkog daha, ali, verujte, nije ni tuga dužeg. Ne predajte se i živite život punim plućima, naučite da pomognete sebi i postanete sami sebi najveći prijatelj. Naučite da prebolite, prevaziđete i nastavite dalje, jer “šta nas ne ubije, to nas ojača”.

Pozitivne misli

Nema boljeg načina da utičete na svoj život od pozitivnih misli i energije. Na taj način možete se izboriti sa svim poteškoćama. Zapamtite da je izvor svake misli i raspoloženja samo u vašem mozgu, jer svest o tome može da navede čoveka da te misli i poglede na život počne da menja. Obojite svoju stvarnost optimističnim stavovima i ne dajte da vas bilo šta uvuče u crni vetar života gde se gušite od negativnih misli.

Prihvatite da je bol sastavni deo svačijeg života

Bol je kao i radost samo jedan od životnih činilaca. Što pre to prihvatite, brže ćete naučiti da se nosite sa njim. Prirodno je patiti, naročito u okolnostima kada izgubimo nekog ili nešto bez čega nam se život činio nezamislivim. Ali verujte u toliko puta iskazanu istinu: vreme leči sve.

tumblr n8dahnoPQb1twdhtjo1 500 Pozitivna JA: Pet saveta da prevaziđete težak period u životu

Mnogi vaši strahovi su bezrazložni

Svaki čovek ima svoje strahove. Bez obzira da li su oni urođeni ili prosto ugrađeni u nas, vrlo je teško izboriti se sa njima i prevazići ih. Glumac Vil Smit je rekao: “Strah nije realan i stvaran. On je produkt misli koje sami stvarate. Da me ne shvatite pogrešno, opasnost je realna, ali strah je vaš izbor”. Upravo tako, očistite se od strahova i prepustite ta mesta vašim snovima i ciljevima.

Mislite na sadašnji trenutak

Ukoliko ste natrpani problemima i frustracijama iz prošlosti, usredsredite se na sadašnji trenutak. Sadašnji trenutak je nešto na šta možete da utičete, a sve ono što je prošlo nema potrebe da vas uznemirava i danas. Oprostite sebi greške i potrudite se da bude bolji – sada! Takođe, mislite i na sve divne trenutke kojima obiluje vaša prošlost i o njima razmišljajte kada se već osvrćete unazad.

Uživajte u svetu oko sebe, udahnite duboko i budite srećni što živite ovaj život baš u ovom trenutku.

Zapamtite da nikada niste sami

Svaka osoba u našem životu ima svoje nezamenljivo mesto. Neka vam ti ljudi budu uteha u teškim trenucima, oslonite se na njih i zahvalite životu što ih imate. Oni će vam rado pomoći, ulepšati život i vratiti ga u normalu. Nikada ih ne zapostavljajte i ne zaboravljajte, jer je svaki trenutak sa našim najbližima neprocenjiv! Takođe, uvek pronađite vremena za njih i nesebično im pomozite i onda kada ni prema njima život nije nežan. Pravi prijatelji su tu i u dobru i u zlu.

Tara Đukić

Comments