Većina nas zna da održavanje granica na radnom mestu mora postojati, posebno u komunikaciji sa šefom. Navodimo vam nekoliko stvari koje bi bilo bolje da ne izgovorite šefu u lice (a ni iza leđa).

“Želim da Vas dodam na Facebooku.”

Ovo je čisto izazivanje sreće, osim ako niste potpuno neaktivni na svom nalogu. Facebook je mesto na kom možete da delite svakakve gluposti sa prijateljima, šalite se na račun svog posla i često ćaskate o poslovnim pravilima sa drugim kolegama. Kada pitate šefa da se pridruži ovoj šaradi, ograničavate sebi slobodu govora. Ovaj postupak je gotovo pa ekvivalent osudi vašeg društvenog života na internet mrežama.

“Rekli ste mi da uradim tako, dakle, nije moja krivica!”

Ovo je izjava kojom ćete vrlo verovatno potceniti šefov autoritet. Da li zaista želite ovakvu vrstu rasprave? Bez obzira na to koliko vam je radno mesto savremeno ili napredno, određena dinamika poslovanja uvek ostaje ista, a to je da šefa nikada ne smete da okrivite za nešto što je ispalo pogrešno. Najviše što možete da uradite je da mu suptilno stavite do znanja da je došlo do greške u njegovom rejonu poslovanja. Međutim, ako ga direktno okrivite za grešku, nemojte posle da se čudite haosu koji će uslediti.

“Želim nešto drugo, ovaj posao je dosadan.”

Ova izjava je odličan recept za otkaz. Osim ako vam šef nema IQ ispod 30, nikada nemojte odavati utisak da vam je posao na kom ste trenutno dosadan. Ako, ipak, odlučite da tako nešto kažete, očekujte otkaz. Dalje, poslodavac ovu izjavu lako može da protumači kao želju da radite više – jer vam nije dao dovoljno teške zadatke. Možda će poželeti da vam da dodatnog posla koji svakako nećete moći da postignete, pa vam više neće pasti na pamet da izgovorite ovako nešto.

slika13 Pazi šta govoriš svom šefu!

Ne iskušavajte sreću preterano i naučite da se nosite sa situacijom u kojoj ste

“Ovo ne spada u opis mog radnog mesta.”

Došlo je vreme kada se radnici više ne dele po diplomama, nego po svojim sposobnostima. Stoga se sada cene radnici koji mogu da podnesu više od jednog zadatka, i to onog koji nije nužno njegova/njena uža specijalnost. Ovo se često prevodi u sferu gde se od radnika očekuje da odrade stvari koje su im nekada predosadne ili preteške. Bilo kako bilo, neophodno je da uradite ono što vam je zadato, ma šta mislili o tome. Dalje, ako odbijete – to pokazuje da niste timski igrač i da niste voljni da se potrudite i oko stvari koje ne spadaju u vaše dužnosti.

“Vi ga možda mrzite, ali što se mene tiče, skroz je super.”

Ovo je najgluplja stvar koju možete da kažete, ako već znate da će to povrediti ego vašeg šefa. Čak i ako vam se neko iz kancelarije dopada, a vašem šefu ne – nemojte terati kontru. Iako je izvitoperena realnost vašeg šefa vama jasna, ne znači da je i njemu; te će ga sve što se ne slaže sa njegovim viđenjem stvari, uvrediti. Držite jezik za zubima.

Ako smatrate da imate još koji koristan savet kojim će se izbeći konflikt sa šefom, pišite nam!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments