Kažu kako nam klopanje na nervnoj bazi nije baš prijatelj. Najpre, nabacimo više kilograma (zamislite bezbroj čokoladica, čaša piva ili kesica čipsa), drugo, većina hrane samo pridodaje neraspoloženju kada završimo sa njenom konzumacijom. I treće, pravi od nas srećne ovisnike o hrani. Ali da li ste znali da postoji hrana koja može da nam popravi raspoloženje, a istovremeno popravi i zdravlje?

Mahune, povrće, žitarice

Da krenemo od najzdravije opcije. Iznenađujete se što ovako nešto može da vam sredi raspoloženje? E pa, evo dobrih vesti: pasulj, braon pirinač, naut, sočivo, soja i zeleniš mogu da vam dodaju na energiji i da poprave raspoloženje. Usporavaju upijanje ugljednih hidrata, što dalje smanjuje potrebu za hranom tako što podstiče šećer u krvi. Samo nemojte prelivati topljenim maslacem!

s12 Pet zdravih namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Podstiču šećer u krvi

Koštuničavo voće/povrće

Koštuničavo voće i povrće je puno omega masnih kiselina i veoma pomaže u kontrolisanju negativnog raspoloženja kao što su bes i anksioznost. Imaju sposobnost da pojačaju energiju u jako kratkom vremenskom periodu. Uzmite šaku nečeg koštuničavog i budite uvek srećni!

s2 Pet zdravih namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Pojačavaju energiju

Voće

Voće sadrži vitamin B i folate koji pomažu u stimulaciji amino-kiselina, koje proizvode serotonin. Serotonin je hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Voće tako pomaže u sprečavanju anksioznosti, stresa i besa. Podmladite se zahvaljujući delotvornosti voća!

s31 Pet zdravih namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Sprečava bes i stres

Mlečni proizvodi sa malo masti

Probiotik mleko, jogurt ili grčki jogurt su bogat izvor dopaminoma i norepinefrina, koji se nalazi u proteinima. Mlečni proizvodi sa malo mlečnih masti sadrže minerale kao što su magnezijum i cink i vitamine D i B. Švapski sir je pun amino-kiselina te, stoga, popravlja raspoloženje.

s42 Pet zdravih namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Mlečni proizvodi su puni vitamina

Čokolada

Da, sačuvali smo ovu poslasticu za kraj. Čokolada u svojstvu afrodizijaka nije nikakvo iznenađenje, ali čokolada može da smanji stres i anksioznost, a usput je i ukusna! Čokolada je bogata antioksidansima koji popravljaju raspoloženje. Ali, ništa čega je previše nije dobro: pazite koliko ćete pojesti da se ne biste ugojili. Samo se prisetite da dobijanje na težini svakako neće biti dobro za raspoloženje!

 

s5 Pet zdravih namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Smanjuje anksioznost


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments