Peto veče Perwoll Fashion weeka bilo je predviđeno za poseban program Fashion Weeka koji iz godine u godinu privlači sve veću pažnju.Naime, publika se prvo okupila  svima poznatom studiju Dressing u Dobračinoj ulici gde je postavljena izložba fotografija Jovane Mladenović PROSCENIJUM, koja je uspecifičnom ambijentu fotografisala modele dizajnera: Ane Grebec, Marije Sinđelić, Ive Soković, Aleksandra Zabunovića, Fiorellino, Ivana Đurića i Kristine Bekvalac.

54 Peto veče Perwoll Fashion weeka

U nastavku večeri usledile su Modne vinjete  koje kroz svoju, sada slobodno možemo reći tradiciju održavanja,  ostvaruju ideju o modi kao umetničkoj disciplini i doprinosu stvaranja opšte slike sveta i trenutka u kom živimo. Poput uspešne saradnje na prethodnom 34. izdanju, Modne vinjete su i na ovom 35. Fashion Weeku održane u ustanovi kulture “Parobrod”. Nataša Šarić predstavila se sebi svojstvenim konceptom New generation of ties. Naime, svaka od njenih kravata predstavlja pravu epifaniju nepravilnih struktura dovedenih istovremeno do minuciozne perfekcije u detaljima.

216 Peto veče Perwoll Fashion weeka

Ovo je jedinstven projekat mišljenja kravatama – u kategorijama geometrijskih problema, geometrijske mere i vrline – koje nas izmeštaju iz svakodnevnog života, za jednu oktavu više, u sferu umetnosti kao utopije. Marilola Ventura je brend iza koga stoji dizajnerka Marija Mitrašinović, a na modnim vinjetama predstavila se novom kolekcijom aksesoara za proleće/leto 2014 “Funky Stripes”.

127 Peto veče Perwoll Fashion weeka

Kao osnovnu inspiraciju kolekcija crpi one izvore koji su istovremeno i najveći izvori jednostavne radosti u toplim danima – sunce, more, talasi, osunčane peščane dine, plavetnilo neba. Stevica Ponorac je kroz sasvim posebnu formu teatralnosti predstavio svoj brend Reborn.Dragon i kolekciju “Daughters of Dragon”. Inspiracija za ovu kolekciju unikatnih haljina oplemenjenih detaljima ručne izrade i veza su staroslovenske boginje. Naime, nju čini sedam haljina od kojih svaka nosi ime jedne od boginja i oslikava dizajnerovu viziju žene kojoj je namenjena. Marija Pantelić je na nešto “pomereniji” način izložila svoju kolekciju inspirisanu velikim holandskim slikarom i teoretičarom umetnosti Pitom Mondrianom. Osnovni principi njegove stvaralačke faze koje su poslužile kao glavna inspiracija za nastanak kolekcije su geometrijska estetika, korišćenje najviše tri osnovne boje i ne-boje – crne i bele, kao i oslobađanje od standardnih slikarskih formi kako bi se postigla umetnost koja je, kako kaže sam Mondrian, “stvarna i jaka”.

310 Peto veče Perwoll Fashion weeka

George Styler je svojom postavkom podneo svojevrsni vizuelni izveštaj sa London Fashion Week-a na kom je nastupao kao ponosni predstavnik domaće modne industrije. Utiske koje je on odande poneo i reakcije koje je izazvao među internacionalnim modnim establišmentom publika je, kroz prezentaciju, bila u prilici  da upija na licu mesta.

63 Peto veče Perwoll Fashion weeka

Kao internacionalni izlagač predstavio se brend Le grenier de vivi. Iza njega stoji italijanska dizajnerka Valentina D’amato, koja u svojoj radnoj biografiji beleži i desetogodišnji angažman u Moschino imperiji. Zamenivši život u Milanu životom u prirodi, a rad u Moschino-u osnivanjem sopstvenog brenda Le grenier de vivi, ona dizajnira neodoljive aksesoare koji plene svojom glamuroznošću koliko i decentnošću i romantičnošću. Kolekcija ‘”Glamour Glitter Feminine” čiji preview je predstavljen na Modnim vinjetama, reanimira staru ljubav prema sjaju zlatne i srebrne boje kao i ružičaste dok istovremeno uživa u svoj svojoj cvetnosti.

47 Peto veče Perwoll Fashion weeka
Comments