Samo ako ste poslednjih nekoliko meseci živeli u nekoj šumi bez struje, niste imali priliku da čujete za najnoviju društvenu mrežu, koja je od decembra 2011. do danas ušla u šest najposećenijih.

Slika14 Pinterest: Tvoj kolažni svet

Sve stvari koje volite nalaze se na jednom mestu

Neki su je odmah okarakterisali kao tipično žensku – kao mesto na kome one zadovoljavaju svoje voajerske potrebe gledajući slike. Hm, ne bih se složila. Pinterest sve više istupa kao efikasan “alat” za promovisanje raznoraznih proizvoda. I da, za kvalitetno ubijanje dosade.

Pinterestu može da pristupi samo osoba koju je pozvao prijatelj. Možete zatražiti i pozivnicu od same društvene mreže, ali možda se ljudski načekate. Najbolje je da zamolite prijatelja da vam pošalje poziv.

Najpre, da raskrstimo sa terminima.

Šta su pin, repin i board?

Kao što Facebook ima svoj Like, a Twitter svoj Follow, tako Pinterest ima tri termina koja se moraju razumeti da bi se pravilno koristio.

Pin predstavlja fotografiju koja se dodaje na Pinterest sa same mreže ili sa nekog drugog sajta ili sa vašeg kompjutera. Uz fotografiju uvek možete napisati po rečenicu ili dve. Kompanije tako reklamiraju svoje proizvode: postave fotografiju proizvoda sa nalepljenom cenom i u opisu stave link ka sajtu.

Repin je nešto kao ReTwitt u tviteraškom svetu. Kada se nešto jednom “pinuje”, ostali korisnici mogu da ga “repinuju”. Ovo je najefikasniji način da se sadržaj širi.

Board – to je tabla na kojoj svi vaši pinovi žive u svom svetu.

Kako najbolje objasniti šta je to Pinterest?

Sigurni smo da na Facebooku makar jednom dnevno uključite filter Photos da biste videli raznorazne fotografije svojih prijatelja, kao i da obožavate da gledate sajtove sa dobrim fotkama. Kada blejite na Pinterestu, to vam je kao da listate razne specijalizovane magazine.

Uživanje je veće jer sami birate oblasti: arhitektura, umetnost, automobilizam, fitnes, hrana i tako dalje. Zvuči ludo, ali Pinterest vam može pomoći da organizujete svadbu iz snova ili rođendan.

Slika22 Pinterest: Tvoj kolažni svet

Sve ideje smeštajte na jednu tablu i olakšajte sebi organizovanje proslava

Sve fotke i klipovi na jednom mestu

Da se viđeno ne bi zaboravilo ili da nađene fotografije ne biste gomilali na svom računaru, na Pinterestu pravite posebne table koje nazivate po želji. Na primer, možete napraviti tablu “Smešno”, na kojoj biste čuvali isključivo fotografije i klipove koji su vas nasmejali, ili “Moda”, gde biste skupljali sve one dobre cipele i detalje sa omiljenih sajtova.

Dobra stvar kod ove društvene mreže jeste što možete “repinovati” sadržaj sa samog Pinteresta, od različitih korisnika, a instaliranjem posebnog alata u Toolbaru možete “pinovati” i sa drugih sajtova. U svakom slučaju, sav “pinovani” sadržaj sa svih strana raspoređujete u svoje table i tako pravite kolaž koji drugima može opisati kakva su vam interesovanja.

Funkcije na ovoj društvenoj mreži malo su drugačije od tipičnog “praćenja” na Twitteru, LinkedInu i Facebooku. Postoje dva nivoa praćenja sadržaja: možete pratiti korisnika ili korisnikove table. U čemu je razlika? Kada pratite korisnikovu tablu, bićete obavešteni kada se objavi novi sadržaj, a kada pratite korisnika, Pinterest će vas obavestiti svaki put kada korisnik okači sadržaj na bilo koju od svojih tabli. Dakle, možete se pretplatiti samo na određeni sadržaj i time izbeći svakodnevno bombardovanje bespotrebnim sadržajem.

Najbolja stvar kod Pinteresta jeste što nije neophodno da na njemu pratite drugaricu iz srednje škole ili tetku, logično je da pratite samo one koji imaju zanimljiv sadržaj. I niko se neće zbog toga naljutiti!

Dobar i za posao

Zanimljiva je stvar da prijateljima na Pinterestu možete dozvoliti da uređuju neku od vaših tabli. To je dobar alat za kompanije koje ovde žele da reklamiraju svoje proizvode. Međutim, dobra je fora i za sprovođenje foto-konkursa, jer korisnici mogu dodavati fotografije, a “lajkovanjem” se može glasati.

Takođe, svaka “pinovana” fotografija sa sajta vaše firme direktno je ulinkovana, pa ukoliko se korisnik zainteresuje za proizvod, može otići na sajt i poručiti ga. Zato na Pinterestu ne treba nastupati napadno već umetnički, jer dobre fotke ovde prodaju.

Radite više poslova? Nema problema. Pinterest je kao stvoren za multitasking osobe: jedna tabla vam služi za sakupljanje sadržaja iz, recimo, arhitekture, druga vam služi za skladištenje modnih dodataka, a treća za razonodu. I eto organizovanja dok ste rekli – pin!


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Comments