Što se tiče odlaska na intervju, morate biti spremni i za najverovatnija pitanja, a i ona koja najmanje očekujete.

“Kakve su vam kvalifikacije?”

O odgovoru na ovo ne bi trebalo da brinete. Ovo je najosnovnije i najočekivanije pitanje koje se postavlja svakome. Međutim, ne završava se na ovome. Osoba koja vas intervjuiše vrlo verovatno će vas pitati o svemu što ste postigli na prethodnom poslu, tokom studiranja, ili čak i u srednjoj školi. Želeće da zna koji su projekti bili rađeni pod vašim patronatom i koliko su efikasno obavljeni, tj. koliko ste bili sposobni da ih uspešno izvedete do kraja. Laganje nije preporučljivo.

“Zbog čega želite da poslujete/radite s nama?”

Osoba koja vas intervjuiše želeće da zna da li ste zaista zainteresovani za taj posao ili ga samo tretirate kao dobar izvor prihoda (trenutno). Uspešne kompanije žele da budu okružene osobljem koje suštinski želi da radi, i takođe, na osnovu vaše zainteresovanosti za posao odlučuju o mogućim unapređenjima.

“Kako funkcionišete pod pritiskom?”

I posao za koji konkurišete i svaki drugi biće naporan. Bićete pod pritiskom rokova – i to češće nerealnih nego realnih. Ne samo da treba da budete pripremljeni za takvu vrstu pritiska, nego morate da ubedite sve u prostoriji da niste osoba koja se slama pod pritiskom.

poslovni intervju Pitanja koja bi uvek trebalo da očekujete na intervjuu

Budite spremni i na pitanja koja najmanje očekujete

“Koja su vaša očekivanja?”

Ovo vrlo lako može biti figurativno pitanje koje se odnosi na platu koju očekujete. Takođe mogu da vas pitaju koja vam je najprijatnija atmosfera za rad. Možete očekivati i pitanje tipa: “Šta očekujete od svojih nadređenih?” I, pre nego što im predstavite verziju svog šefa iz snova (što bi trebalo da izbegnete), očekujte naredna pitanja poput onih koja se odnose na vaš odnos sa prethodnim gazdom, zašto više ne radite na tom radnom mestu i slično.

Oni koji vas intervjuišu za posao razlikuju se od policajaca po tome što vam neće uperiti lampu u lice. Međutim, da biste izgurali intervju, morate biti mentalno pripremljeni za sve što bi mogli da vam prirede!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments