Mada traženje i nalaženje sebe može da potraje i do zrelih godina, pa i celog života, bilo bi dobro početi na vreme i pronaći odgovore na osnovna samospoznajna pitanja dok ste još u prvoj mladosti – tamo negde do 25. godine. Ovo su ta pitanja:

Šta biste radili sa svojim životom kad ne biste morali da plaćate račune?

Da novac ne postoji, ili da ne predstavlja nikakav problem, šta biste radili? Da li biste se aktivnije bavili svojim hobijem? Putovali? Posvetili se humanitarnom radu, spasavali kitove i planetu? Da li biste se bacili na učenje novih veština (sviranje, strani jezici, heklanje)? Zabavno je razmišljati o tome kako biste mogli da se opustite i da radite ono što volite, što vas zabavlja i uzbuđuje, kad ne biste bili ograničeni novcem. Ali, nije samo zabavno – fundamentalno je. Šta god bilo ono što vas raduje, zabavlja, uzbuđuje, angažuje, radite to! Negujte svoje strasti, nađite vremena za to, jer predstavljaju vitalni deo vašeg bića. Ako ne budete radili (često) ono što volite, otupećete i postaćete ogorčeni i neispunjeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Šta vas najdublje pogađa?

Toliko toga je definisano onim što vas najdublje pogađa, na šta ne možete da ne reagujete emotivno, što vas potresa i pokreće burna osećanja. Verovatno ne želite ni da razmišljate o tome, jer se odmah uznemirite (zasuze vam oči, uzlupa vam se srce, osetite bespomoćnost, pravednički gnev, frustraciju…). Ne potiskujte te stvari. Sedite sa njima, razmislite o njima, integrišite ih u svoj život. Ne možete pobeći od onoga što vas pogađa (nepravde i surovosti), ali možete to prihvatiti i učiniti ono što možete učiniti. Sigurno možete doprineti nešto. 

Ako biste sutra umrli, kako biste proveli današnji dan?

Da li biste radili nešto posebno, ili ne biste ništa menjali u svom dnevnom rasporedu? Pisali pisma oproštaja? Proveli dan sa voljenom osobom? Sa porodicom? Izašli u prirodu, disali i upijali svetlost, mirise, boje? Ono što biste radili svog poslednjeg dana je ono što bi trebalo da radite svakog dana u životu. 

Koga volite i zašto? 

Prve osobe koje vam padnu na pamet, deo su vašeg identiteta. Još je važnije zašto volite te ljude, na čemu se vaša naklonost i posvećenost zasnivaju? 

Šta (koga) citirate? 

Koji je to citat, koje reči navodite kao mudrost kojom se upravljate? Te reči govore mnogo o vama. Šta je ono što upućujete drugima kada ne možete da pronađete sopstvene reči? To je ono što spada u suštinu onoga što vi sami jeste. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Kako reagujete u odsudnim situacijama? 

Kada morate doneti odluku, koji put birate? Obratite pažnju na obrasce koji se pojavljuju u vašim odlukama u ključnim trenucima. Primetite kako pomažete drugima kada to traže. I kako pomažete kada vam to uopšte ne traže. Vaše instinktivne, intuitivne reakcije govore mnogo o vama. Iako bi instinkti mogli da se pripišu životinjskom delu i da se posmatraju kao „niži“ obrasci ponašanja, imajte u vidu to da se instinkti formiraju u skladu sa našim mislima i uverenjima, sa sadržajem koji imamo u svom umu. 

Šta mislite o svemu ovom? 

To su sitnice koje govore o vama, na dubljem nivou, ako želite da zaronite i istražujete. I ako zaista želite da vidite dokle ste stigli u upoznavanju sebe, zapišite o čemu razmišljate sada, šta vas je najviše zainteresovalo u ovom upitniku, šta vas je inspirisalo? Sve su to znakovi pored puta, ali istovremeno i sam put, kojim se već krećete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević 

Comments