Nije mi jasno u čemu je fazon, ali u poslednje vreme, kad pogledaš malo bolje, vidiš da se vratio gen nekog davno zaboravljenog askurđela i da u ženskom delu populacije preovlađuju plavuše… ili je to farba za kosu? Izgleda da je taj gen Slovena prevladao u odnosu na onaj koji je u ovom delu sveta bio važeći 500 godina, od Kosovske bitke pa sve do Karađorđa. Da, Crnog Đorđa! Nije Đorđe mogao da bude plavušan i da onako brkat nagoni Turke na buljuke.

Da se manem lektire i “Početka bune protiv dahija”…

Instant plavušice su odjednom preplavile ulice i frizeri su morali da rade u tri smene. To je dobro za ekonomiju, ali je za mene pogubno. Verovatno ja imam lični problem zbog nekih plavuša u prošlosti, ali voleo bih da vidim nečeg malo drugačijeg, makar i brinetu. Da ne kažem – daj šta daš, takva je situacija!

Kad se zagledaš u okice, vidiš da tu ima raznih boja, ali je kosa žuta. Sve kao da su ispale iz fabričkog kruga neke Organizacije udruženog rada socijalističkih naroda i narodnosti. I već vidim jednog brku kako stoji pored prese u plavom radnom odelu, ima petogodišnji plan proizvodnje i normu koju u trećoj smeni mora da prebaci, jer je neko rekao da su radnici u pravu i drugarice moraju da budu plave. Dobro, možda malo preterujem i karikiram, ali ovo je i dalje subjektivni doživljaj, molim lepo…

Da se odmah razumemo, ja sam plav i to prirodno, i moguće je da se suprotnosti privlače, ali kako god krenem ka nekoj crnki, završim u zagrljaju plavuše. Dokle više? Što kaže pevač: “hoću jednu malu garavu”, da vidimo gde smo i sa tim temperamentom. Crno k’o ugarak, pa još kad sevnu crne oke, kao da te je grom ošinuo. Možda opet malo preterujem, ali od plavih očiju očekujem suptilniju varijantu – trep, trep, i da tako dobiju sve što žele i što im treba.

Čak je i Čajkovski u onom čuvenom baletu imao crnog i belog labuda. Čini mi se da ovde imamo jezero belih i ponekog crnog, tu i tamo, čisto radi demokratije. Prosto da bismo, ako krenu da se potežu neki novi uslovi za prijem u belosvetske organizacije, mogli da kažemo kako imamo mi i crnke. Još malo pa će moći da registruju Savet nacionalne manjine i Stranka crnki Srbije mogla bi da uđe u Skupštinu uz svega jedan odsto glasova, gde bi legitimno zastupala svoja, pardon, naša stanovišta – tako bi se na prenosu čulo poslaničko pitanje o problemu istrebljenja crnki u ovim krajevima. Možda bi mogla da se pokrene inicijativa da se zakonom zaštite ili da dobiju neku beneficiju.

Vredi razmisliti.

Ovaj tekst može dalje da pokrene lavinu događaja neslućenih razmera…

Crnke svih zemalja, ujedinite se! Podržava vas nekoliko tipova sa Balkana… za sada… dok nas ne dohvate ove plavuše…


Vedran Ivanković je novinar, PR menadžer, producent, kuvar i još po nešto. Voli da pametuje, zato valjda ovoliko i piše. Kaže: “ Da nije neko uzeo pre mene nadimak Bedno piskaralo, zamenio bih Lajavog krelca na koga podsećam s vremena na vreme.” Činjenice su svetinja, komentari su slobodni!

Comments