Koliko je kafa popularna svugde u svetu, govore nam razne anegdote vezane za ovaj rasanjujući napitak. Priča se da su u Turskoj mladoženje morale da obećavaju pred oltarom da će uvek biti u mogućnosti da nabave dovoljno kafe za svoje neveste jer su u suprotnom njihove supruge imale puno pravo da zatraže razvod. U Japanu, koji je treći najveći potrošač kafe na svetu, postoje čak verovanja da kafa podmlađuje pa zato postoje tretmani koji predviđaju sedenje u mešavini kafe i kompota od ananasa.

Kažu da smo veoma slabi na kafu a u prilog toj tvrdnji ide svakako činjenica da godišnje ispijemo oko 500 milijardi šoljica tog blagotvornog napitka. Kafa nije samo napitak koji nam dobro dođe u jutarnjim satima, koji nas razbuđuje i “diže iz mrtvih”. Kafa je veoma bitna za razvoj društva jer spaja ljude bez obzira na godine, boju kože i veroispovesti, i veoma je popularna pogotovo među mladima.

Ljudi sa Balkana imaju poseban odnos prema kafi, pogotovo u zemljama poput naše, koje su bile deo Osmanlijskog carstva vekovima. Ispijanje kafe je na ovim područjima ritual koji, kažu, zbližava ljude. Koliki je značaj kafe u našem svakodnevnom životu najbolje pokazuje činjenica da baš po toj prvoj jutarnjoj kafi određujemo kakav će nam biti dan. Uz kafu se okupljamo sa prijateljima dok ćaskamo veselo o raznim temama i aktualnim gradskim tračevima, a provuče se i po koje gledanje u šolju. Veština čitanja budućnosti iz taloga kafe vuče korene još iz davne prošlosti a na evropske prostore doneli su je stari Rimljani. Danas je to ipak samo igra, fiktivnost, iako ponekad fikcija dotakne stvarnost.

kafa2 Plezir dana: Kafa

Pod pritiskom bržeg života izgubili smo vreme i volju za pravom kafom koju su zamenili espresso, kapućino i raznorazni instant napitci. Neke bitne stvari se ipak nisu promenile. Od jutra do mraka svi naši dani neodoljivo mirišu na kafu. Odmah nakon okrutnog budilnika ona je uvek tu da na mnogo prijatniji način okrene novi list kalendara života. Dok bude bilo sveta i veka biće i kafe jer je ona bila i ostala napitak koji povezuje Istok i Zapad, Sever i Jug, dobre i loše ljude širom planete. Ona ista kafa koja će biti večiti deo nas i generacija koje dolaze.

Izvor fotografija: unsplash.com


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments