Ukoliko tražite posao bez stresa, u pogrešnoj se crkvi molite. Svaki posao sa sobom nosi određeni stepen stresa, nervoze i obaveza koje vas čine napetim. Zato bi bilo dobro da znate ove trikove koji će vas osloboditi stresa.

Identifikujte razloge svog stresa

Kada su ljudi pod stresom, oni se često više iznerviraju zbog toga što su pod stresom nego zbog pravog razloga koji ih je i doveo do te stresne situacije. Zato dobro razmislite, šta je to što vas ugrožava i gledajte da to rešite kako znate i umete što pre.

Radite prema rešenju

Kada jednom shvatite šta vam izaziva stres, napravite plan kako da to rešite. Takođe gledajte da se zabavite kad god možete. Slušajte dobru muziku, vežbajte, izađite, šta god da je potrebno kako biste se osećali bolje.

waystobeatstressatwork1 1396273142 Pobedite stres na poslu

Zatražite pomoć kada je to neophodno

Ukoliko imate previše obaveza koje niste sigurni da li ćete i kako moći da ispunite, pitajte svoje kolege da vam pomognu ili se posavetujte sa svojim šefom. Bolje je da vam smanji obim posla, pa da vi to uradite onako kao treba, nego da vam postavi nemoguće ciljeve koji će vas samo izludeti tako da više ništa nećete biti u stanju da uradite.

Budite realni oko svojih ciljeva

Isto kako vaši nadređeni ne bi trebalo da imaju previsoka očekivanja od vas, tako ni vi nemojte da budete strogi prema sebi. Svi imamo bolje i lošije periode i ponekad morate priznati sebi da nešto jednostavno ne možete. Odredite realne ciljeve u trenutku u kome se nalazite, kako biste uspeli da ih ispunite.

waystobeatstressatwork5 1396273175 Pobedite stres na poslu

Ne obećavajte ono što ne možete da ispunite

Ovo je mantra koju bi trebalo da usvojite za svaki aspekt vašeg života. Budite iskreni, dva puta razmislite pa tek onda se usudite da nekom nešto obećate. Tako nećete dolaziti u neprijatnu situaciju i morati da objašnjavate ljudima da – niste tako mislili!


Lenka Gatić

Comments