Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Drugi Beogradski festival evropske književnosti počinje u utorak, 25. juna, u 19 časova, u holu Doma omladine Beograda, otvaranjem izložbe posvećene velikom poljskom pesniku Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika 20. veka. Tokom ove izložbe posetioci će moći da vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika, tvorca Gospodina Kogita, jednog od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti.

Na otvaranju Festivala govoriće Gojko Božović, glavni urednik “Arhipelaga”, dok će Duško Novaković, jedan od vodećih savremenih pesnika, pročitati pesmu posvećenu Herbertu.

Odmah posle otvaranja, u prvom književnom programu Drugog Beogradskog festivala evropske književnosti nastupiće pisac Mihajlo Pantić koji će razgovarati sa publikom i čitati svoje nove priče iz knjige “Hodanje po oblacima”. Mihajlo Pantić i Beogradski festival evropske književnosti pripremili su za publiku i specijalno iznenađenje večeri.

U okviru filmskog programa Festivala posetioci će moći da vide besplatnu projekciju filma “Hadersfild” Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.

Učesnici ovogodišnjeg Beogradskog festivala evropske književnosti su i poznata francuska književnica Florans Noavil, nova zvezda evropske književnosti Goce Smilevski, Igor Štiks, čiji je roman “Elijahova stolica” preveden na šest evropskih jezika i pretočen u višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu, jedan od najzanimljivijih postjugoslovenskih pisaca Muharem Bazdulj, kao i poznati domaći pisci Srđan V. Tešin i Živorad Nedeljković.

Muharem Bazdulj Počinje drugi Beogradski festival evropske književnosti

Muharem Bazdulj

Drugi Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa. Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. U okviru retrospektive “Književnost na filmu” biće prikazana dva domaća, jedan francuski i jedan slovački film. Pored filma “Hadersfild”, to su i “Logor posrnulih žena” Laca Halame (prema romanu Antona Balaža “Logor posrnulih žena”), “Petrovgradska prašina” Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova “Petrovgradska prašina”) i “Ljubavnici kafea Flor” Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).

Florans Noavil Počinje drugi Beogradski festival evropske književnosti

Florans Noavil

Beogradski festival evropske književnosti organizuje izdavačka kuća “Arhipelag”, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Drugi Beogradski festival evropske književnosti održava se od 25. do 28. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa “Književnost na filmu”.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja. Prošle godine ovaj festival je privukao veliku pažnju publike i medija, a neki od njegovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u poslednje dve decenije.

Editors choice