Nekim danima nam je potrebna sva pomoć koju možemo da dobijemo. Kada zaboravimo da navijemo alarm pa se uspavamo ujutru, kada na poslu probijemo sve moguće rokove, kada nam stigne poruka “moramo da razgovaramo”, kada pljušti kiša, a mi zaboravili kišobran, kada imamo četiri propuštena poziva od šefa, kada imamo utisak da sve radi protiv nas – naravno da smo pod stresom. Ako nemamo mogućnost da isključimo telefon i prespavamo dan, što je često slučaj, možemo makar da unesemo u organizam namirnice koje će nam pomoći da ublažimo stres. Generalno utehu tražimo u hrani (ili sam to samo ja), ali ovaj put ona može umesto da nas uteši – da nas opusti! Mi smo ono što jedemo, a ako u trenucima stresa i anksioznosti pribegnemo brzoj hrani, upravo ćemo to i biti, brzi. A kada se to desi, treba da usporimo i primirimo se, ne da se ubrzamo. Zato vam donosimo spisak namirnica koje će vašem telu pomoći da se izbori sa stresom.

Kokice

Kokice su hrana koja je bogata ugljenim hidratima sa niskim glikemijskim indeksom. To će nam pomoći da podignemo nivo serotonina – a samim tim i naše raspoloženje. Pritom, krkcaknje u našim ustima dok ih jedemo pomoći će da ublažimo napetost mišića na licu i vilici. Ali dobro pazite, ukoliko dodate so, ulje, puter ili bilo koji drugi začin ili namirnicu – njihova sposobnost da nam ublaži stres se gubi.

eduardo casajus gorostiaga qkpyeA0rUYE unsplash scaled e1616159877338 Pod stresom ste? Ovo su namirnice koje će vam pomoći da ga ublažite

Orašasti plodovi

Oni su puni hranljivih sastojaka uključujući ii zdrave masne kiseline i vitamin B. Vitamin B je bitan deo u zdravoj ishrani, a može pomoći i pri smanjenju stresa. Bademi, pistaći i orasi vam utiču na snižavanje krvnog pritiska, a dokazano da je da naročito pistaći pomažu da se rešite napetosti koju osećate. Magnezijum koji oni sadrže vam omogućava da se bolje nosite sa anksioznošću. Ukoliko pazite na dnevni unos kalorija, ograničite porcije orašastih plodova koje unosite u sebe.

Comments