Marina Abramović, umetnica performansa iz Beograda, jedna od najtrajnijih umetnica našeg vremena i jedna od retkih koja je uspela da svojim umetničkim izrazom spoji istok i zapad živeći negde između, otvoriće institut Marina Abramović u Hadsonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Agencija za komunikacije i advertajzing “Foster + Svensson” podržala je otvaranje Instituta koji će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju.

Ljudsko telo je uvek bilo tema Marininih performansa, kao predmet i kao medijum. Istražujući fizičke i mentalne granice svog bića, od najranijih radova, kao što su “Rhythm 5” (1974), ležeći u centru goruće petokrake zvezde do gubljenja svesti, pa do “Prisutnosti umetnika” (2010) u kojem je tri meseca provela od osam do deset sati dnevno sedeći nepomično nasuprot posetilaca i kontaktirajući s njima samo očima, Marina Abramović je izdržala bol, iscrpljenost, pa i opasnosti u potrazi za emocionalnom promenom.

Njena usredsređenost je stvaranje umetničkih dela koja predstavljaju svakodnevne životne rituale: stajanje, sedenje, sanjanje i razmišljanje. Ove radnje, kada se primene kroz dugotrajan performans, predstavljaju jedinstveno stanje svesti za nju, kao i za publiku. To pojačano stanje svesti u ovom trenutku je zaostavština koju ona želi da ostavi javnosti kroz stvaranje Instituta Marina Abramović.

foto marina Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović (MAI)

Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara

– Shvatila sam da više nije reč o vrsti umetnosti koju radim, već da nam je potrebno mesto na kojem ćemo napraviti jednu vrstu laboratorije u kojoj ćemo umetnost, nauku, tehnologiju i spiritualnost smestiti u novi kontekst: dela velikog trajanja. To će biti mesto u kojem publika više nije javnost, već je aktivni učesnik svako ko dođe u Institut. Znate, u mom životu sam mnogo puta rizikovala nikada ne znajući šta je na kraju i znajući da postoji mogućnost da ne uspem. Ali, takođe sam znala da ako sve to radim opet i opet da ću stvoriti neku vrstu navike. Istraživanje nepoznatog je osvajanje nove teritorije sa mogućnošću neuspeha. I šta ako uspemo? Tada vredi sve što smo uradili. Ovaj institut je ideja koja mora biti ostvarena i koja mora biti materijalizovana od sna do stvarne budućnosti u sadašnjost. Ali prvi korak mora biti napravljen. Molim vas da budete deo tog početka, – rekla je Marina u svom video obraćanju javnosti.

Marina Abramović je na sajtu Instituta u osnivanju objavila poziv svima koji su zainteresovani za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, da se direktno priključe kampanji preko sajta Kickstarter. Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara.

Institut Marina Abramović će biti mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, umetničkim metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Pored toga, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja. Svako ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju jedan ili deset hiljada dolara, postaje suosnivač MAI-a i dobija svojevrsno priznanje i nagradu. Video o Institutu Marina Abramović možete pogledati ovde, a više informacija o načinu podrške izgradnji Instituta Marina Abramović saznajte na sajtu.

“Foster + Svensson” podržava aktivnosti Marine Abramović sa ciljem učestvovanja u stvaranju žive i moderne istorije umetnosti, kao i učešća u delima koja obeležavaju celu jednu epohu.

Comments