Modne kombinacije zbog kojih ćeš poželeti da jesen traje tokom cele godine!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Počelo glasanje publike za izbor najboljih influensera!

5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Marina Abramović, umetnica performansa iz Beograda, jedna od najtrajnijih umetnica našeg vremena i jedna od retkih koja je uspela da svojim umetničkim izrazom spoji istok i zapad živeći negde između, otvoriće institut Marina Abramović u Hadsonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Agencija za komunikacije i advertajzing “Foster + Svensson” podržala je otvaranje Instituta koji će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju.

Ljudsko telo je uvek bilo tema Marininih performansa, kao predmet i kao medijum. Istražujući fizičke i mentalne granice svog bića, od najranijih radova, kao što su “Rhythm 5” (1974), ležeći u centru goruće petokrake zvezde do gubljenja svesti, pa do “Prisutnosti umetnika” (2010) u kojem je tri meseca provela od osam do deset sati dnevno sedeći nepomično nasuprot posetilaca i kontaktirajući s njima samo očima, Marina Abramović je izdržala bol, iscrpljenost, pa i opasnosti u potrazi za emocionalnom promenom.

Njena usredsređenost je stvaranje umetničkih dela koja predstavljaju svakodnevne životne rituale: stajanje, sedenje, sanjanje i razmišljanje. Ove radnje, kada se primene kroz dugotrajan performans, predstavljaju jedinstveno stanje svesti za nju, kao i za publiku. To pojačano stanje svesti u ovom trenutku je zaostavština koju ona želi da ostavi javnosti kroz stvaranje Instituta Marina Abramović.

foto marina Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović (MAI)

Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara

– Shvatila sam da više nije reč o vrsti umetnosti koju radim, već da nam je potrebno mesto na kojem ćemo napraviti jednu vrstu laboratorije u kojoj ćemo umetnost, nauku, tehnologiju i spiritualnost smestiti u novi kontekst: dela velikog trajanja. To će biti mesto u kojem publika više nije javnost, već je aktivni učesnik svako ko dođe u Institut. Znate, u mom životu sam mnogo puta rizikovala nikada ne znajući šta je na kraju i znajući da postoji mogućnost da ne uspem. Ali, takođe sam znala da ako sve to radim opet i opet da ću stvoriti neku vrstu navike. Istraživanje nepoznatog je osvajanje nove teritorije sa mogućnošću neuspeha. I šta ako uspemo? Tada vredi sve što smo uradili. Ovaj institut je ideja koja mora biti ostvarena i koja mora biti materijalizovana od sna do stvarne budućnosti u sadašnjost. Ali prvi korak mora biti napravljen. Molim vas da budete deo tog početka, – rekla je Marina u svom video obraćanju javnosti.

Marina Abramović je na sajtu Instituta u osnivanju objavila poziv svima koji su zainteresovani za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, da se direktno priključe kampanji preko sajta Kickstarter. Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara.

Institut Marina Abramović će biti mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, umetničkim metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Pored toga, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja. Svako ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju jedan ili deset hiljada dolara, postaje suosnivač MAI-a i dobija svojevrsno priznanje i nagradu. Video o Institutu Marina Abramović možete pogledati ovde, a više informacija o načinu podrške izgradnji Instituta Marina Abramović saznajte na sajtu.

“Foster + Svensson” podržava aktivnosti Marine Abramović sa ciljem učestvovanja u stvaranju žive i moderne istorije umetnosti, kao i učešća u delima koja obeležavaju celu jednu epohu.

Editors choice