Deliš li ljude na dobre i zle? Znaš li neke zle koji su istovremeno vrlo srećni? Znaš li neke dobre koji su vrlo nesrećni? Pitam gluposti. Znaš li neke srećne ljude? I neke vrlo nesrećne? Sreća nam je svima najvažnija, a nekako se nikad prvo ne upitamo da li smo srećni i da li je neka osoba srećna.

Možda je to zato što sreću pogrešno shvatamo, ili je ne prepoznajemo, ili nam ona u stvari baš i nije tako važna kao što mislimo. Imam osećaj da je nekako nepristojno biti otvoreno srećan među tolikim nesrećnim svetom, to je kao izazivanje sudbine. I možda se srećni kriju i prave se da nisu toliko srećni, da im ne bi zavideli i mrzeli ih. Ali, zato je legitimno biti nesrećan, a kad si nesrećan onda možeš neskriveno da budeš i pakostan i zao i nasilan , težak i dosadan, malodušan i beznadežan i da bez ustezanja truješ druge svojom energijom.

Da, to je potpuno naopako. Da bismo bar malo ispravili stvari, onoliko koliko je do nas, potrebno je da uvek pogledamo ispod površine i da posmatramo ljude u odnosu na to koliko su srećni, odnosno, nesrećni. Ovo su odlike nesrećnih ljudi, koje ne treba odmah da osudiš i odbaciš, već da pokušaš da ih razumeš i prihvatiš. Tako svet odmah postaje malo bolji i normalniji.

Comments