Osmi mart, svetski dan žena, nam je praktično “pred vratima” i svaki put u ovom periodu godine pomislim na sve one divne žene koje imam u svom životu i shvatim koliko sam zahvalna što su one i dalje u njemu. Počev od moje mame, tetke i bake, pa preko bliskih prijateljica koje su mi kao druga porodica, do koleginica sa posla sa kojima provodim dane i koje mi ulepšavaju i one najnapornije projekte – pa sve do žena koje i ne poznajem, ali koje svojim delima i aktivizmom čine da verujem da će svet u kojem živimo postati bolje i sigurnije mesto za sve nas žene.

Iskreno, ove godine želim da se fokusiram na sve one sjajne stvari i pomake koji su se dogodili u pogledu ženske sigurnosti i uspeha žena na globalnom nivou, jer sve mi smo neverovatno istrajne, uporne i hrabre, i skidam kapu apsolutno svakoj ženi koja je iskoračila i milimetar iz svoje zone komfora u ovoj godini. I zato, želim “svojim ženama” da kažem, i pokažem, koliko mi znače i koliko ih volim, i koliko sam samo j***no ponosna na to što se bore za svoje mesto u ovom svetu. Ja ću to učiniti na ove načine, a preporučujem ih i vama – ako niste sigurni kako tačno da pokažete žensku ljubav i solidarnost ovog 8. marta.

Napravite filmsko veče gledanja filmova u ženskoj režiji

Sigurno ste mnogo puta organizovale žensko filmsko veče, ali na repertoaru su možda bile neobavezne romantične komedije. Naravno, ne kažem da nema mesta za njih, ali ovog 8. marta možda biste se mogle obrazovati putem filma, time što ćete istražiti ženske rediteljke i njihova ostvarenja, kao što su Greta Gerwig, Sofia Coppola ili legendarna Agnès Varda, o kojima smo pisali. Verujte nam, jednom kada pogledate neki od njihovih filmova, shvatićete šta vam je nedostajalo u onom moru drugih koje ste dosad pogledale – a to je pogled na stvari iz ženskog ugla, i žene u glavnoj ulozi čija svrha nije da na bilo koji način utiču na muškarca u priči.

Preporučite jedna drugoj knjigu sa temom feminizma, ili tematikom ženskog života

Naravno, uz film, možete se o mnogim temama informisati kroz literaturu. Ako niste sigurne šta da svojim dragim ženama poklonite ovog 8. marta, osim odlaska na kafu, svog vremena i jakog zagrljaja – predlažemo vam da im poklonite neku od aktuelnih romana sa temom ženskih života, prijateljstava ili feminizma. Možete čak organizovati i zajednički klub književnika, i razmenjivati utiske o delima koja ste pročitale. Preporučujemo vam da poklonite (ali i pročitate) romane poptu romana “Snaga” od Naomi Alderman, “Moja genijalna prijateljica” od Elene Ferante, kao i “Razgovori sa prijateljima” od trenutno popularne Sally Rooney.

Comments