Huawei, vodeća svetska IKT kompanija, danas je zvanično pokrenula svoj internacionalni program “Telecom Seeds for the Future”, u koji je od ove godine prvi put uključeno i deset studenta informaciono-komunikacionih tehnologija iz naše zemlje.

Projekat u Srbiji kompanija Huawei realizuje u saradnji sa Fondacijom “Dragica Nikolić” i Fondom za mlade talente Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, koji je obavio proces selekcije kandidata i odabrao najbolje među stipendistima Fonda.

Svečanoj prezentaciji projekta u beogradskom hotelu „Metropol Palace” prisustvovali su: ambasador Narodne Republike Kine Njegova ekselencija Li Manchang, supruga predsednika Republike Srbije i predsednica UO Fondacije „Dragica Nikolić” gospođa Dragica Nikolić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta gospodin Predrag Peruničić i generali direktor kompanije Huawe Srbija gospodin Jack Wei.

Jack Wei Pokrenut društveno odgovorni projekat Huawei Telecom Seeds for the Future

Tri nedelje prakse i upoznavanja sa kineskom kulturom

Generalni direktor kompanije Huawei Srbija Jack Wei kazao je da će studenti informatike, programiranja i telekomunikacija ovog leta u Kini boraviti od 16. avgusta do 3. septembra, gde će sa kolegama iz sveta obaviti praksu u Centru za istraživanje i razvoj kompanije Huawei u Šenženu.

Osim Šenžena, studenti će posetiti Peking i Hong Kong, pekinški Univerzitet za jezik i kulturu gde će završiti kurs kineskog jezika i upoznati se sa istočnjačkim običajima, a troškove puta i boravka obezbeđuje kompanija Huawei.

“Kompanija Huawei osmislila je i pokrenula projekat „Telecom Seeds for the Future“ s namerom da mladim i talentovanim studentima informacionih tehnologija iz celog sveta pruži priliku da steknu stručnu praksu u jednom od 16 razvojno-istraživačkih centara naše kompanije. Program je osmišljen s osnovnim ciljem da premosti razliku između teorijskog znanja i prakse i budućim inženjerima informaciono-komunikacionih tehnologija pruži iskustvo rada u struci. U internacionalnom projektu stručnog usavršavanja koji realizujemo već godinama unazad, do sada je učestvovalo više hiljada studenta iz preko 20 zemalja, a od ove godine programu se prvi put priključuju i studenti iz Srbije”, izjavio je gospodin Jack Wei.

Događaju je prisustvovao i ambasador Narodne Republike Kine, Njegova ekselencija gospodin Li Manchang, koji je pozdravio inicijativu kompanije Huawei da kroz društveno- odgovorni projekat “Telecom Seeds for the Future” ulaže u znanja budućih stručnjaka.

Li Manchang Dragica Nikolic i zena ambasadora Pokrenut društveno odgovorni projekat Huawei Telecom Seeds for the Future

Prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu dr Zita Bošnjak pozdravila je globalnu inicijativu kompanije Huawei i zahvalila se Fondaciji “Dragica Nikolić” i Fondu za mlade talente:

„Ovakvi programi doprinose balansu neophodnih teorijskih znanja i praktičnih iskustava, približavajući mlade ljude realnosti radnog okruženja. Stoga smo veoma zahvalni kompaniji Huawei koja je odlučila da najboljim mladim stručnjacima u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija pomogne u razvoju njihove karijere i omogući im puni profesionalni zamah kroz program „Telecom Seeds for the Future”.”

Saradnja kompanije Huawei i Fondacije “Dragica Nikolić” započeta je 2014. godine sa ciljem realizacije različitih društveno-odgovornih projekata i humanitarnih inicijativa.

Supruga predsednika Republike i predsednica UO Fondacije „Dragica Nikolić”, gospođa Dragica Nikolić kazala je da je „Telecom Seeds for the Future“ drugi uspešan projekat koji se realizuje sa kompanijom Huawei i naglasila:

Budućnost pripada znanju. Onaj ko danas vodi računa, ko neguje svoje najvrednije studente, podržava i ohrabruje njihove napore, taj ulaže u sigurnu budućnost svoje zemlje. I više od toga – ulaže u budućnost čovečanstva.”

Gospođa Nikolić se tokom svog obraćanja zahvalila Fondu za mlade talente na podršci i brzoj realizaciji projekta i najavila dalju saradnju sa kompanijom Huawei:

Sigurna sam da ćemo i u budućnosti nastaviti stratešku saradnju sa našim divnim prijateljima iz kompanije Huawei. Ta saradnja biće na radost srpske akademske zajednice, mladih akademaca i na ponos svih nas. Našim studentma, boljim među najboljima, želim da u prijateljskoj Kini upoznaju nova nastojanja u razvoju telekomunikacionih sistema, da razmene znanja i iskustva sa kolegama, da steknu nova prijateljstva i da nam se vrate i prenesu iskustva studentima u Srbiji.”

Fondacija „Dragica Nikolić” za studente koji putuju na stručno usavršavanje obezbedila je i dodatni džeparac tokom boravka u Kini.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta gospodin Predrag Peruničić izjavio je da program „Telecom Seeds for the Future” za desetoro stipendista Fonda za mlade talente predstavlja možda životnu prekretnicu, a studentima je poručio:

„Želim da maksimalno iskoristite priliku koja je pred vama i da se tokom svog usavršavanja istaknete među studentima iz ostalih zemalja! Fond će nastojati da nastavi saradnju sa uspešnim kompanijama i na taj način svojim stipendistima pruži priliku za stručno usavršavanje i zapošljavanje.”

Predrag Perunicic Pokrenut društveno odgovorni projekat Huawei Telecom Seeds for the Future

Današnjem svečanom pokretanju projekta prisustvovali su i studenti kojima predstoji put u Kinu.

Helena Peić Tukuljac, student Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izjavila je:

„Ovom prilikom bih htela da se zahvalim kompaniji Huawei, u ime svojih kolega što nam je omogućila da, kroz praksu u jednoj od najvećih telekomunikacionih kompanija na svetu, oblikujemo znanje stečeno na fakultetima, kao i da krenemo pravim putem u suočavanju sa izazovima u sektoru informacionih i telekomunikacionih tehnologija. Takođe, želela bih da se zahvalim Fondu za mlade talente Republike Srbije za uspostavljanje saradnje sa kompanijom Huawei i Fondaciji “Dragica Nikolić” na finansijskoj podršci koja će nam biti od velikog značaja tokom našeg tronedeljnog usavršavanja u Kini.”

Comments