Opraštanje sebi je važan deo ličnog i duhovnog rasta, zapravo, najvažniji za oslobađanje od osećanja krivice i kajanja, zbog stvari koje ste uradili i koje niste. Potrebno vam je da sami sebi dozvolite da pravite greške i da idete dalje, da pokušavate da ih popravljate i da smatrate uspehom kad ste makar svesni da grešite, ali da vam ne uspeva da postupate drugačije. Momenat svesti je ono što treba da cenite i vrednujete, a svesnost se produbljuje uvek kroz teške i neprijatne lekcije i iskustva. Počnite da opraštate sebi, a zatim nastavite to da činite, svesni da ćete uvek imati potrebu za opraštanjem sebi – jer ćete uvek grešiti. 

Niste znali bolje 

Oprostite sebi što ste postupali vođeni sujetom, inatom, besom – niste umeli drugačije, niste znali bolje. Niste mogli da napravite mudrije izbore, jer niste imali dovoljno mudrosti, a možda je nikada i nećete imati dovoljno. Ali ako ste stekli dovoljno mudrosti da ne ponavljate greške, čestitajte sebi i ostanite svesni toga – da sada možete i umete bolje, donekle. I da ćete još mnogo toga imati da naučite. 

Zastupanje stavova u koje niste verovali 

Oprostite sebi što ste govorili i radili ono u šta niste verovali, što nije došlo iz vaše autentičnosti, već iz samoodbrane i samoobmane. Time ste sigurno sebi naškodili više nego drugima (koje ste možda povredili svojim rečima i postupcima), pa zato i treba sebi da oprostite. Osnažite svoje istine i nastojte da ih se držite u svojim akcijama i reakcijama – i, oprostite sebi ako vam ne uspeva uvek. 

Postupanje iz potrebe da se zaštitite

Strah i slabost su vas terali da pokušavate da zaštite sebe od povređivanja i loših iskustava, pa ste mnogo puta bili defanzivni, ili ste napadali, da biste preduhitrili napad. Oprostite sebi što ste dozvolili da vas pokreću strahovi, osvestite ih, pa ćete bolje razumeti sebe i tada i sada. 

Pristajanje na manje od onog što zaslužujete 

Pristajali ste na toksične odnose, nastojali da ubedite sebe da treba da budete zadovoljni kada to niste bili i sve u vama se bunilo protiv situacija u kojima ste se nalazili. Niste verovali da zaslužujete bolje. Ostaci tog uverenja vas verovatno i sada proganjaju i pojavljuju se u vašim odnosima i interakcijama, a ako umete to da prepoznate, odlično, napredovali ste.

Comments