Hot topics

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čiji se benefiti po naše zdravlje kontinuirano otkrivaju. Poznato je da čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, pomažu varenje i regulisanje telesne težine, poboljšavaju raspoloženje… Osim toga, dokazano je da su pozitivni efekti polifenola osnova svake fizičke aktivnosti i oporavka.

S obzirom na to da svakodnevne obaveze zahtevaju da održavamo psiho-fizičku kondiciju, fizička aktivnost i vežbanje postali su imperativ savremenog života. O specifičnom doprinosu polifenola u ovim situacijama, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

iStock 91829587 e1550671263505 Da li znaš šta su polifenoli i na koji način ti mogu pomoći u vežbanju?

“Svi smo makar jednom u životu osetili bolove nakon jačeg treninga ili intenzivnije aktivnosti, što nazivamo upalom. U pitanju je oštećenje mišićnih vlakana, odnosno njihovo cepanje kao posledica nedovoljnog dotoka krvi i kiseonika za takav nivo opterećenja. Uz to, ključni problem predstavlja pojačanje procesa oksidacije i prekomerno stvaranje takozvanih slobodnih radikala”, objasnio je dr Čubrilo.

A kako nam u ovim situacijama pomaže polifenol, pitali smo?

“Upotreba polifenola pokazuje pozitivno dejstvo na efekte vežbanja, u vidu smanjenja upala i oštećenja mišića, kao i subjektivnog osećaja bola nakon povreda i intenzivnih treninga. Zanimljivo je i da polifenoli štite gas koji reguliše širenje krvnih sudova, azot monoksid, i samim tim omogućuju bolju snabdevenost mišića kiseonikom. Više dostupnog kiseonika obezbeđuje više energije i manje oštećenje mišića”, pojasnio je dr Čubrilo.

iStock 157197337 e1550671303109 Da li znaš šta su polifenoli i na koji način ti mogu pomoći u vežbanju?

Danas znamo i da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima. Uzevši sve ovo u obzir, pitali smo se kako da se snabdemo polifenolima za zdravu fizičku aktivnost?

“Pre vežbanja uzmite jedan red crne čokolade sa kurkumom, u toku vežbanja hidrirajte se hladnim čajem od đumbira, a posle napornog vežbanja počastite sebe divnim sokom od borovnice sa dodatkom kurkume i cimeta”, dao nam je praktičan savet dr Čubrilo.

Više informacija pronađi na sajtu polifenoli.rs.

Editors choice