Treba ti promena? Reši NAGRADNI KVIZ i saznaj kakvu frizuru treba da furaš ove godine!

Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Onaj osećaj kada napokon ostvariš cilj za koji si verovala da nije moguće ostvariti!

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

Na posebnom si režimu ishrane? Evo šta ti može pomoći da ostvariš još bolji rezultat!

Na koji način odeća utiče na tvoje raspoloženje i kako da ga popraviš

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

All eyes on you: Kako da odabereš maskaru koja će ti ovog puta zaista odgovarati

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čiji se benefiti po naše zdravlje kontinuirano otkrivaju. Poznato je da čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, pomažu varenje i regulisanje telesne težine, poboljšavaju raspoloženje… Osim toga, dokazano je da su pozitivni efekti polifenola osnova svake fizičke aktivnosti i oporavka.

S obzirom na to da svakodnevne obaveze zahtevaju da održavamo psiho-fizičku kondiciju, fizička aktivnost i vežbanje postali su imperativ savremenog života. O specifičnom doprinosu polifenola u ovim situacijama, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

iStock 91829587 e1550671263505 Da li znaš šta su polifenoli i na koji način ti mogu pomoći u vežbanju?

“Svi smo makar jednom u životu osetili bolove nakon jačeg treninga ili intenzivnije aktivnosti, što nazivamo upalom. U pitanju je oštećenje mišićnih vlakana, odnosno njihovo cepanje kao posledica nedovoljnog dotoka krvi i kiseonika za takav nivo opterećenja. Uz to, ključni problem predstavlja pojačanje procesa oksidacije i prekomerno stvaranje takozvanih slobodnih radikala”, objasnio je dr Čubrilo.

A kako nam u ovim situacijama pomaže polifenol, pitali smo?

“Upotreba polifenola pokazuje pozitivno dejstvo na efekte vežbanja, u vidu smanjenja upala i oštećenja mišića, kao i subjektivnog osećaja bola nakon povreda i intenzivnih treninga. Zanimljivo je i da polifenoli štite gas koji reguliše širenje krvnih sudova, azot monoksid, i samim tim omogućuju bolju snabdevenost mišića kiseonikom. Više dostupnog kiseonika obezbeđuje više energije i manje oštećenje mišića”, pojasnio je dr Čubrilo.

iStock 157197337 e1550671303109 Da li znaš šta su polifenoli i na koji način ti mogu pomoći u vežbanju?

Danas znamo i da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima. Uzevši sve ovo u obzir, pitali smo se kako da se snabdemo polifenolima za zdravu fizičku aktivnost?

“Pre vežbanja uzmite jedan red crne čokolade sa kurkumom, u toku vežbanja hidrirajte se hladnim čajem od đumbira, a posle napornog vežbanja počastite sebe divnim sokom od borovnice sa dodatkom kurkume i cimeta”, dao nam je praktičan savet dr Čubrilo.

Više informacija pronađi na sajtu polifenoli.rs.

Editors choice