5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

1/2

Poslovni svet ima svoje zahteve, očekivanja i pravila. Naravno, sve ih možete zaobići i nametnuti svoja sopstvena pravila i zahteve, ako ste veoma genijalni i popularni – ali ni najuspešniji nisu postali uspešni preko noći. Samo nisu dozvolili sebi da odustanu, imali su ciljeve i posezali su ka njima – ne gazeći druge, već vrednujući i poštujući svako dostignuće, učeći na greškama, učeći od drugih, pronalazeći nove načine da ostvare ono što su zamislili. Ne morate biti hladna kučka u muškom poslovnom svetu da biste uspeli, niti vam je potrebna svačija podrška i odobravanje. Važno je da znate šta hoćete i da unapređujete ono što znate.

Evo nekih tipičnih ponašanja kojima žene sebe ometaju na putu ka uspehu.

Oklevaš, okolišaš i neprijatno ti je

Kad treba da se obratite nadređenima, neprijatno vam je, stalno to odlažete, ili okolišate. Ali ako ne kažete jasno ono što hoćete i ne tražite neposredno ono što vam treba, nadređeni možda uopšte neće shvatiti šta hoćete i može pomisliti da ste nesigurni i da vam nedostaje samopouzdanje, a to dovodi u pitanje i vaše kompetencije i sposobnosti. Smislite šta hoćete, pitajte za termin kada možete da razgovarate, najavite temu (potrebno mi je da sa vama razgovaram o tome i tome) i nemojte se izvinjavati što ometate i zahvaljivati na odvojenom vremenu. Kratko, jasno, neposredno, smireno, bez naboja. Direktnim putem ćete najlakše dobiti ono što vam je potrebno.

Ne pišeš mailove dovoljno zvanično

Ako shvatate (kao i mnogi drugi) e-mail kao bilo koju drugu poruku koju šaljete prijateljima na društvenim mrežama, ili SMS, pogrešićete. Pisanje maila spada u poslovni bonton i svaki poslovni mail treba pisati kao da ga upućujete šefu – sa poštovanjem, zvanično, sažeto i pismeno. Tu nema mesta emotikonima i znacima uzvika, rečenice se završavaju tačkom. Jedino odstupanje je kada kolegi čestitate mailom (Bravo! Odličan projekat, sve čestitke!), a u svim ostalim slučajevima poslovne prepiske trebalo bi da se držite zvanično i profesionalno. Srdačnost je dozvoljena i poželjna, ali familijarnost, humor i dvosmislenost – nisu. Sačuvajte svoje bisere duhovitosti za prepisku sa prijateljima.

Editors choice