Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Poslovni svet ima svoje zahteve, očekivanja i pravila. Naravno, sve ih možete zaobići i nametnuti svoja sopstvena pravila i zahteve, ako ste veoma genijalni i popularni – ali ni najuspešniji nisu postali uspešni preko noći. Samo nisu dozvolili sebi da odustanu, imali su ciljeve i posezali su ka njima – ne gazeći druge, već vrednujući i poštujući svako dostignuće, učeći na greškama, učeći od drugih, pronalazeći nove načine da ostvare ono što su zamislili. Ne morate biti hladna kučka u muškom poslovnom svetu da biste uspeli, niti vam je potrebna svačija podrška i odobravanje. Važno je da znate šta hoćete i da unapređujete ono što znate.

Evo nekih tipičnih ponašanja kojima žene sebe ometaju na putu ka uspehu.

Oklevaš, okolišaš i neprijatno ti je

Kad treba da se obratite nadređenima, neprijatno vam je, stalno to odlažete, ili okolišate. Ali ako ne kažete jasno ono što hoćete i ne tražite neposredno ono što vam treba, nadređeni možda uopšte neće shvatiti šta hoćete i može pomisliti da ste nesigurni i da vam nedostaje samopouzdanje, a to dovodi u pitanje i vaše kompetencije i sposobnosti. Smislite šta hoćete, pitajte za termin kada možete da razgovarate, najavite temu (potrebno mi je da sa vama razgovaram o tome i tome) i nemojte se izvinjavati što ometate i zahvaljivati na odvojenom vremenu. Kratko, jasno, neposredno, smireno, bez naboja. Direktnim putem ćete najlakše dobiti ono što vam je potrebno.

Ne pišeš mailove dovoljno zvanično

Ako shvatate (kao i mnogi drugi) e-mail kao bilo koju drugu poruku koju šaljete prijateljima na društvenim mrežama, ili SMS, pogrešićete. Pisanje maila spada u poslovni bonton i svaki poslovni mail treba pisati kao da ga upućujete šefu – sa poštovanjem, zvanično, sažeto i pismeno. Tu nema mesta emotikonima i znacima uzvika, rečenice se završavaju tačkom. Jedino odstupanje je kada kolegi čestitate mailom (Bravo! Odličan projekat, sve čestitke!), a u svim ostalim slučajevima poslovne prepiske trebalo bi da se držite zvanično i profesionalno. Srdačnost je dozvoljena i poželjna, ali familijarnost, humor i dvosmislenost – nisu. Sačuvajte svoje bisere duhovitosti za prepisku sa prijateljima.

Editors choice