U nekoj simpatičnoj emisiji na RTS-u, neke stručne i druge viđene i zanimljive face razmatrale su slučaj nevinosti. Dok nisam ukačila o čemu se radi, mislila sam da devojka zatamnjene face koja priča svoju ispovest, boluje od AIDS-a. A kad sam shvatila da ona zapravo priča kako je još uvek nevina, shvatila sam i da mi prvobitni utisak nije bio sasvim pogrešan.

Ona je govorila o tome kako je to njen izbor i kako muškarci sa kojima izlazi, reaguju na to. Šta mislite kako reaguju? Pa, nevina je još uvek.

Nekada, kad je nevinost bila kapital, ili barem miraz, devojke su se ili rano udavale – sa 20 su već bile matore, ili su se snalazile sa alternativnim oblicima seksa, da bi sačuvale himen. Ne znam da li se Nevina bavi nekim seksom, ali nisam stekla utisak da joj je važan himen, nego filozofija.

Seks nije telesna potreba, to je ono što Nevina svojim stavom potvrđuje. Seks je deo odnosa dvoje ljudi koji se vole, ili makar grade prisnost i bliskost. Seks je takođe i bračna dužnost, a ova odvratna etiketa je vrlo istinita. Žene su govorile o tome kako smo mi žene vaspitane da odgovorimo na bračnu dužnost i kad nam nije do seksa, a uvek izravna Vedrana Rudan rekla je kako je lakše raširiti noge, nego se vazda raspravljati i objašnjavati kako i zašto njoj sad baš nije do seksa. Istina, žene to često rade, čak i kad nisu u braku.

268 Posle dvadesete: Nevinost ili dijagnoza?

Nevina možda misli da nikada neće doći u tu poziciju, ako bude imala seks isključivo iz ljubavi, sa svojom srodnom dušom, onim pravim, kome će se predati cela i neoštećena.

Realno, Nevina ima velike šanse da zauvek ostane nevina. Ili da joj se iluzije porazbijaju padom sa oblaka.

Jer kad kaže muškarcu da je nevina, on prosto neće da se bakće sa njom. Ako bi se baktao, to bi značilo da ima ozbiljne namere i da će na kraju možda morati da se oženi, a to je preskupa cena za mukotrpan posao skidanja đane. Nema u tome nikakve romantike. A krvi ima koliko hoćeš.

I tako, Nevina u ozbiljnim dvadesetim živi van zamki seksualnosti, reklo bi se. Ona nema dileme oko kres šeme, seksa za jednokratnu upotrebu, seksa radi mira u kući, fantastičnog seksa zbog kog nikako ne može da ostavi barabu, frustrirajućeg seksa koji nikako da se popravi u odnosu sa finim i dobrim muškarcem. Ona zna šta hoće. Osim ako njena zamisao nije zamka koja se već čvrsto sklopila oko nje. Jer ako dočeka tridesetu sa netaknutim devičanstvom, možda će već i sama početi da veruje da je frik, koga se muškarci klone, kao da ima sidu. A možda će i sresti nekog ko će biti ganut, oduševljen i pun poštovanja.

U suštini, Nevina ništa ne propušta. Osim mnogo lošeg iskustva. Ako žene seksualno sazrevaju tek tamo dobrano posle dvadesete i prilično bliže tridesetoj, možda će ona početi da se bavi seksom u pravom trenutku na pravi način, bez mukotrpnog uvoda.

Možda. Ja iskreno sumnjam da je moguće preskočiti stepenice u iskustvu i razvoju i verujem da je veoma konstruktivno porazbijati iluzije što brže i temeljnije. Ali možda ona i to može da uradi u skraćenom roku i obliku.

S jedne strane su devojke koje pokušavaju da se najdalje do šesnaeste ratosiljaju đane, da ne bi bile frikovi, a sa druge je Nevina.

Ravnoteža je, kao i uvek, verovatno negde na sredini.

Izvor fotografija: poezijascg.com, wallpaperswide.com

Aleksina Đorđević

Comments