Modni stil i način na koji se oblačite kada idete na posao dosta govori o vama, vašem zanimanju i vašim ciljevima. Danas žene ne moraju “da postupaju kao muškarci” da bi uspele u poslu, niti moraju da se oblače na određeni način da bi bile shvaćene ozbiljno. Ali, to nije uvek bilo tako. Poslovni autfiti iz godine u godinu postaju udobniji, ženstveniji i prijatniji za nošenje.

Stil četrdesetih

Uprkos ratnom periodu i svim nedaćama koje su zahvatale svet, žene su i tada težile da jednostavnu garderobu pretvore u elegantnu. Najčešće su se nosile haljine, na poslu i kod kuće, ali su žene koje su radile u fabrikama i prodavnicama radije birale udobnost, a eleganciju ostavljale za neke druge prilike. Ponuda materijala je bila siromašna i mnoge žene su nosile prepravljenu odeću.

1940s style Poslovna moda za žene kroz decenije

Izvor: memoirmode.com

Minimalizam je izlazio na površinu. Pravi skandal je bio kada bi neka dama na svoju suknju do kolena obukla najlon čarape. Odela su se pravila od recikliranih materijala, ali su i takva izgledala ženstveno. Zahvaljujući filmskoj zvezdi Marlen Ditrih (Marlene Dietrich) pantalone su postale popularne. I tada se obraćala pažnja na detalje, pa su najpopularniji aksesoari bili šalovi, turbani i kape. Interesantan detalj je bio leopard print na kragni.

1940s style 2 Poslovna moda za žene kroz decenije

Izvor: memoirmode.com

1940s style 5 Poslovna moda za žene kroz decenije

Izvor: memoirmode.com

Stil pedesetih

Pedesetih godina žene su čeznule za luksuzom i ekstravagancijom. Najviše svog vremena su provodile kod kuće radeći kućne poslove. Nosile su se pantalone i takav trend je bio prihvatljiv, ali bilo je onih dama koje su u svom garderoberu imale isključivo haljine i suknje. Popularne su bile pencil suknje koje su pratile liniju tela i isticale struk. Nosile su se kratke jakne. Glavni aksesoari su bile rukavice i šeširi koji su u paru pružali elegantan utisak.

dresden Poslovna moda za žene kroz decenije 1950s kleiderwerke Poslovna moda za žene kroz decenije 5036532385 cf349f7dcb z Poslovna moda za žene kroz decenije

Stil šezdesetih

U ovo vreme žene su počele sve više vremena da provode na radnim mestima radeći od devet do pet pa je udobna odeća bila imperativ. Na poslu su se nosile suknje do kolena, a one kraće su bile za neke intimnije prilike. Nosile su se jednostavne bluze i haljine. Svaka dama je u svom ormaru imala bar po jedan par pantalona klasičnog kroja koje su nosile na posao.

tumblr lnodl4Tax61qzensmo1 500 Poslovna moda za žene kroz decenije

Kreirali su se elegantni setovi sastavljeni od sakoa i suknje, najčešće u pastelnim nijansama i nosili su se kaputi do poda. Nosile su se manžetne i sandale sa ne tako visokom štiklom. Glavni detalji su bili mali šeširi, zlatna dugmad i kožne rukavice.

Stil sedamdesetih

Cvetni print pod disco svetlima se nosio noću, ali su ga dame makar u detaljima nosile i na posao. Inspirisane filmom “Network” u svoju odevnu kombinaciju žene su unosile i retro detalje. Nosile su se košulje na pruge i pantalone sa dubokim strukom. Najčešće korišćeni materijali su bili vuna, somot, antilop i koža. Glavni detalj su bile svilene marame i žene su ih obožavale.

AAAADLD7UeEAAAAAAGrkTw Poslovna moda za žene kroz decenije

Stil osamdesetih

Pravi hit ovih godina su bile naramenice. Nosile su se na košuljama, haljinama i sakoima. Sintetičke materijale zamenjuju pamuk i svila. Žene su imale potrebu da na poslu nose što udobniju odeću. Detalji su bili u centru pažnje – velike zlatne minđuše, neobični kaiševi, clutch torbe. U slobodno vreme žene su nosile helanke, trikoe, isprane farmerke i mrežaste čarape.

387036 f520 Poslovna moda za žene kroz decenije

Stil devedesetih

Potpuno prihvatljive za poslovnu kombinaciju postaju farmerke. Povratak su imale klasične i konzervativne suknje do kolena koje su se kombinovale uz modernu kožnu jaknu. Često su se nosile crno – bele kombinacije. Međutim, kasne devedesete je obeležio trend kratkih suknji napravljenih od likre ili kašmira. Popularne postaju haljine sa “čamac” izrezom i bez rukava.

gisele oct vogue Poslovna moda za žene kroz decenije

Stil dvehiljaditih

Ženstvenom stilu je doprineo trend pencil suknji i dame su mnogo više pažnje usmerile na nakit. Isticala se ženstvenost, ali i udobnost. Klasično poslovno odelo je uvek u modi. Investirajte u klasične komade i neka vam oni budu baza za poslovni autfit, a sa detaljima uvek možete da postignete i ženstvenost i eleganciju a da ostavite utisak profesionalnog poslovnog izgleda.

image1xxl Poslovna moda za žene kroz decenije 1111111 Poslovna moda za žene kroz decenije

Dragana Katić je student prava, autor bloga Fashion Dreams and Things i ljubitelj starih holivudskih filmova. Voli istoriju, modu i svoje prijatelje. Sve ono što smatra da je lepo ušuškava na stranice svog bloga.

Comments