Stres na poslu nije ništa neuobičajeno. Svima se dešava da se osećaju nervozno zbog određenog zadatka koji bi trebalo odraditi, da budu uplašeni ili u stanju panike. Vreme je da se suočite sa svojim problemom. Osećaj napetosti nije ono što bi trebalo da vas definiše na poslovnom planu. To je naučeni odgovor na stres. Ako niste sigurni da li je vaše radno mesto ono što u vama izaziva stres na svakodnevnom nivou, zapitajte se da li imate sledeće simptome: neprestana briga o bilo čemu, psihički simptomi poput ubrzanog pulsa, nedostatka vazduha i hladnih ruku i izbegavanja zadataka kao što su pravljenje prezentacije, odlasci na sastanke ili završavanje komplikovanih projekata. Izbegavanje stvari koje pokreću stres je uobičajeno i stvar čovekove navike, ali ono ne funkcioniše na duže staze i može biti razlog zbog kojeg ne dobijate povišicu ili unapređenje.

Ključ za prevazilaženje problema izazvanih stresom je u balansu između mnogobrojnih poruka koje vam vaš unutrašnji glas govori poput onih da morate biti savršeni u svakoj situaciji, da niste dovoljno dobri za mesto na kojem se nalazite ili da nemate ništa važno da kažete na sastancima. Možete prevazići sve te negativne poruke, a da u isto vreme naučite mnogo toga iz sopstvenih grešaka. Kada ostvarite neophodnu ravnotežu sav stres će nestati i bićete spremni za nove izazove, a vaša neprestana briga biće zamenjena pozitivnim iščekivanjem novog dana na poslu.

Ponašajte se prema sebi onako kako biste se ponašali prema najboljem prijatelju. Ponekad je potrebno izgovoriti naglas reči ohrabrenja ili podrške. Ubedite sebe da ne morate uvek biti savršeno dobri u onome što radite, da onaj zadatak koji ste dobili nije toliko težak i da ćete sigurno uspeti da ga odradite i da na kraju krajeva ljudi žele da čuju vaše mišljenje o važnim stvarima.

SLIKA 218 Poslovne pustolovine: Oslobodite se stresa na radnom mestu

Ne dopustite da stres upravlja vašim životom

Ne kritikujte sebe previše. Pozitivne kritike su uvek dobrodošle, ali destruktivno ponašanje i očekivanje najgoreg u svim situacijama ne može da vam pomogne u vašem radu. Na taj način se prepuštate stresu još više. Provedite određeno vreme razmišljajući o pitanjima koje bi vaše kolege mogle da vas pitaju i pripremite odgovore. Time sprečavate da vas bilo šta iznenadi i dovede u napetu situaciju.

Budite objektivni i spremni da postavite pitanje o nečemu što ne znate. Prirodno je da nešto nećete znati na najbolji način da uradite, ako niste imali prethodnog iskustva sa tim. Postavljanjem pitanja nećete ispasti neprofesionalni u očima vašeg poslodavca, ali vam on može dati veoma poučne savete.

Budite otvoreni za nove i nepoznate stvari, pokušajte da nađete drugačiji pristup zadatku koji obavljate i gledajte na to iz drugačije perspektive. Budite optimisti. Možda je upravo onaj zadatak od kojeg najviše strahujete prekretnica u vašoj karijeri.

Trudite se da date sve od sebe. Drugi će to prepoznati i vaš trud će se isplatiti. Ne dozvolite da vas stres parališe i kontroliše. Prihvatite to da niko od vas ne traži da budete savršeni. Dovoljno je da dajete svoj maksimum u onome što radite.

Izvori fotografija: truthnhealth.com


Zorana Puretić je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Voli putovanja, čitanje knjiga i druženje sa prijateljima. Idealno opuštanje je uz šolju kafe i dobru knjigu.

Comments