Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Poslovni običaji u arapskom svetu

Poslovni običaji u arapskom svetu

1/2

Kroz nekoliko ključnih tačaka, naučićemo vas poslovnim običajima u arapskom svetu i ukazaćemo vam na neke važne činjenice u vezi kulture i tradicije ovog naroda.

Strpljenje

U arapskom svetu se tačnost ne smatra velikom vrlinom i zakazano vreme sastanka služi samo kao grubi orijentir. Dakle, imajte strpljenja sa arapskim poslovnim partnerima.

Oblačenje

Način oblačenja je veoma važan jer on pokazuje nečiji status. Od zapadnjaka se očekuje da nose odela i mašne na poslovnim sastancima. Safari odela su prihvatljiva samo u neformalnim prilikama. Ženske suknje treba da dosežu ispod kolena (u Saudijskoj Arabiji – suknje treba da budu dužine do ispod članka). Očekuje se da zapadnjaci poštuju arapski način života, a ne da ga imitiraju. U Omanu je na primer, u suprotnosti sa zakonom da neko ko nije Arapin nosi arapsko odelo.

01 Poslovni obicaji u arapskom svetu Poslovni običaji u arapskom svetu

Arapski dodir i stopalo (taban)

Arapi veoma vole fizički dodir i ukoliko vi to odbijete, oni takav vaš postupak mogu da protumače kao znak hladnoće i otuđenosti. Rukovanje je obavezno. Arapi često drže sagovornika čvrsto za ruku kako bi uspostavili prijateljstvo. U takvim trenucima, veoma je neprijatno da izvučete ruku iz tog prijateljski nastrojenog stiska. S obzirom na njihov zaštitnički odnos prema ženama, ništa od navedenih pravila u vezi dodira i fizičkog kontakta ne važi za žene, koje niko ni po koju cenu ne sme dotaći. Stopalo nikada ne sme da bude usmereno na neku osobu, čak ni u slučajevima kada se sedi na jastucima, tada se noga podvija prema unutra ili se drži čvrsto položena na podu.

Sastanci

U arapskom svetu, poslovni sastanci se održavaju u atmosferi opuštenosti i prijateljstva. Preliminarni razgovori traju dugo, a pitanje cene određenog projekta ne spominje se sve do kraja sastanka, čak u većini slučajeva – tek na narednom sastanku. Vizit-karte treba dati glavnim učesnicima sastanka i one treba da budu odštampane na oba jezika. Prijateljski pristup poslovima daje najbolje rezultate.

Editors choice