Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

1/2

Kroz nekoliko ključnih tačaka, naučićemo vas poslovnim običajima u arapskom svetu i ukazaćemo vam na neke važne činjenice u vezi kulture i tradicije ovog naroda.

Strpljenje

U arapskom svetu se tačnost ne smatra velikom vrlinom i zakazano vreme sastanka služi samo kao grubi orijentir. Dakle, imajte strpljenja sa arapskim poslovnim partnerima.

Oblačenje

Način oblačenja je veoma važan jer on pokazuje nečiji status. Od zapadnjaka se očekuje da nose odela i mašne na poslovnim sastancima. Safari odela su prihvatljiva samo u neformalnim prilikama. Ženske suknje treba da dosežu ispod kolena (u Saudijskoj Arabiji – suknje treba da budu dužine do ispod članka). Očekuje se da zapadnjaci poštuju arapski način života, a ne da ga imitiraju. U Omanu je na primer, u suprotnosti sa zakonom da neko ko nije Arapin nosi arapsko odelo.

01 Poslovni obicaji u arapskom svetu Poslovni običaji u arapskom svetu

Arapski dodir i stopalo (taban)

Arapi veoma vole fizički dodir i ukoliko vi to odbijete, oni takav vaš postupak mogu da protumače kao znak hladnoće i otuđenosti. Rukovanje je obavezno. Arapi često drže sagovornika čvrsto za ruku kako bi uspostavili prijateljstvo. U takvim trenucima, veoma je neprijatno da izvučete ruku iz tog prijateljski nastrojenog stiska. S obzirom na njihov zaštitnički odnos prema ženama, ništa od navedenih pravila u vezi dodira i fizičkog kontakta ne važi za žene, koje niko ni po koju cenu ne sme dotaći. Stopalo nikada ne sme da bude usmereno na neku osobu, čak ni u slučajevima kada se sedi na jastucima, tada se noga podvija prema unutra ili se drži čvrsto položena na podu.

Sastanci

U arapskom svetu, poslovni sastanci se održavaju u atmosferi opuštenosti i prijateljstva. Preliminarni razgovori traju dugo, a pitanje cene određenog projekta ne spominje se sve do kraja sastanka, čak u većini slučajeva – tek na narednom sastanku. Vizit-karte treba dati glavnim učesnicima sastanka i one treba da budu odštampane na oba jezika. Prijateljski pristup poslovima daje najbolje rezultate.

Editors choice