Svi imamo stare prijatelje sa kojima smo izgubili kontakt, život nas je odveo različitim putevima, možda i nisu tako daleko, ali nam se stilovi života razlikuju i staze nam se ne ukrštaju. Obuzeti zahtevima svakodnevice, prosto ih se ne setimo – osim ponekad, a onda osećamo da nam nedostaju i nekako nam je glupo da im se javimo. Pomišljamo da su možda ljuti što smo ih zapostavili, pomišljamo „pa mogli su i oni nama da se jave“ i sa tim uznemirujućim pomislima osećamo se neprijatno i ne preduzimamo ništa.

Ako osećate da vam stari prijatelj nedostaje i želite da obnovite kontakt, ne ustručavajte se – možda se druga osoba oseća isto kao i vi i možda bi se baš obradovala da joj se javite (kao što biste se i vi obradovali). Iako su prošli meseci, a možda i godine, prevaziđite svoje subjektivne i neproverene zaključke i bojazni, na simpatičan i nenametljiv način – društvene mreže to svakako olakšavaju. 

Nađite tu osobu na društvenim mrežama 

Svi danas koriste društvene mreže, pa se lako možete povezati sa starim prijateljima (i društvom iz srednje škole), možete pratiti njihove objave i imati površan uvid u njihov način života. Uvek možete da prokomentarišete neku od tih objava (sada su aktuelne slike sa letovanja i porodična okupljanja) komplimentom ili pitanjem („Izgledaš bolje nego pre deset godina, svaka čast“, „Deca su ti preslatka, koliko godina imaju?“ „Da li tvoja mama i dalje pravi svoju čuvenu voćnu tortu?“ i slično). Ako često komentarišete, lako ćete obnoviti kontakt. 

Dopisujte se 

Komentarisanje postova može brzo da se pretvori u dopisivanje, odnosno, razmenu poruka, a i ako se to ne desi, uvek možete poslati poruku. Možete reći toj osobi da već izvesno vreme često mislite na nju, da ste je sanjali i da bi bilo divno kad biste mogli da se vidite, da popijete kafu i ispričate se. Možete opisati događaj koji vas je podsetio na stare dane i izraziti želju da se vidite. 

Pročitajte i ovo: Da li biramo prijatelje na isti način kao romantične partnere?

Okupite zajedničke prijatelje 

Možda ste se udaljili od određene osobe, ali sigurno imate prijatelja, ili dobro poznajete i relativno često srećete nekog ko je sa tom osobom i dalje u bliskom kontaktu, a možda imate i nekoliko zajedničkih prijatelja. Angažujte ih da vam pomognu da premostite jaz, da organizujete okupljanje na prijatnom mestu, u vreme koje svima odgovara. Ovo je posebno dobra opcija ako niste sigurni u svoje komunikacione veštine i ako su vam potrebni drugi (opušteniji od vas) da bi druženje bilo veselo i da bi razgovor tekao. 

Počnite od neugodnog rastanka  

Ako ste se udaljili od starog prijatelja zbog sukoba, ako ste se posvađali i prekinuli odnos, verovatno ste oboje došli dotle da vam je žao zbog toga i da biste sada drugačije postupili. Napravite prvi korak ka obnavljanju prijateljstva, tako što ćete pročistiti atmosferu – počnite od stare svađe i neugodnog rastanka, pre nego što predložite pomirenje i sastanak. Poručite da vam je žao zbog onog što se dogodilo među vama i da biste voleli da to najzad prevaziđete, a zatim pitajte drugu osobu šta ona misli o tome i da li je raspoložena za druženje. Kada pristupite iskreno i hrabro, druga osoba neće imati osećaj da se pretvarate da se ništa nije dogodilo i možda će dobiti priliku koju je dugo čekala – da vam kaže kako se oseća. 

Podelite uspomene 

Da li ste naišli na stare fotografije? Ovo je odličan način da se povežete sa starim prijateljima. Objavite fotografiju, označite osobe na njoj i uključite se u komentarisanje, jer sigurno će biti dosta komentara – možete pomoći i drugima da se povežu, ili pozvati „staru ekipu“ na okupljanje. Fotografiju možete poslati određenoj osobi i u poruci sa komentarom u stilu – „Vidi šta sam našla! Kako smo bili mladi i bezbrižni!“. Ako stari prijatelj objavi neku uspomenu, obavezno komentarišite, napišite nešto kao: „Kakva ekipa! Nedostajete mi…“ I to je dobar način da pokrenete komunikaciju i dopisivanje, tako da bude sasvim spontano i slučajno. 

Pročitajte i ovo: Statistika je pokazala da vaši prijatelji daju najgore dejting savete

Budite neposredni 

Obratite se osobi koja vam nedostaje, svom starom prijatelju i pozovite ga da se vidite. Najveće su šanse da će toj osobi biti drago što ste je pozvali, da se oseća isto kao i vi i da joj je žao što se udaljila od pojedinih dragih ljudi, dozvoljavajući bujici svakodnevnog života da je proguta. Pozovite starog prijatelja telefonom, pošaljite mu SMS ili poruku na društvenoj mreži, prosto mu recite da biste mnogo voleli da ga vidite, predložite termine i mesta i pitajte ga da li je zainteresovan. Ovo može biti najbolji, najjednostavniji i najefikasniji način da se ponovo povežete sa nekim ko vam je drag, a od koga ste se udaljili sticajem okolnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerose

Brankica Milošević 

Comments