Prajmer vam možda deluje kao nepotreban proizvod u makeup rutini, ali zapravo još uvek niste upoznati sa tim koji su pravi saveti za korišćenje uz koje u potpunosti do izražaja dolazi njegova moć.

Svi znaju osnovne komponente standardnog kompleta za šminkanje: puder, korektor, paleta senki, ajlajner, ruž za usne, maskara i rumenilo. Stvari postaju malo komplikovanije kada su u pitanju proizvodi koje mnogi smatraju nepotrebnim dodacima: sprej za fiksiranje, puder za setovanje i, možda najčešće dovođen u pitanje, prajmer.

Verovatno se sećate vremena pre nego što su svi koristili prajmer. Da li to znači da je prajmer samo prevara koju su kreirale kozmetičke kompanije ili je to zaista neophodan korak za besprekorni makeup look? Otkrivamo vam zašto je prajmer ipak koristan dodatak vašoj makeup kolekciji!

Prajmer – saveti za korišćenje

Prajmeri, često na bazi silikona, namenjeni su za nanošenje pre pudera i korektora, ali zašto? Ovi proizvodi pomažu da se koža pripremi, omogućavajući bolje i dugotrajne nanošenje šminke. Prajmer može pomoći da vam šminka duže ostane na licu. Bez prajmera, vaša šminka može izbledeti nakon samo nekoliko sati – ali sa prajmerom, trebalo bi da ostane na mestu baš ceo dan. To zvuči obećavajuće, zar ne?

Dobar prajmer takođe može pomoći da se izjednači ton vaše kože, apsorbuje ulje kako bi stvorio mat završnu obradu, izgladi nesavršenosti, pa čak može da pruži i zaštitu od oštećenja od sunca. Sve u svemu, izdvajanje vremena za nanošenje prajmera pre nego što nanesete svoje proizvode za osnovnu šminku je najbolji način da olakšate stavljanje pudera i korektora za besprekorniji izgled tena.

Trebalo bi da izaberete prajmer koji je posebno dizajniran za vaš tip kože. To znači da tražite formule bez ulja za one sa masnom kožom ili hidratantne prajmere ako je vaša koža suva. Kada pronađete pravi proizvod za svoj tip kože, kao i dopunu za vaš puder, preporučuje se da nanesete prajmer u delovima kako biste postigli sveukupno ravnomerno nanošenje.

Konačno, i što je možda najvažnije, dozvolite da se vaš prajmer upije pre nego što dodate bilo koji proizvod na njega. Kad nanesete prajmer, ostavite da se upije nekoliko minuta pre nego što nanesete puder ili drugu šminku. Taj korak će omogućiti prajmeru da zaista uđe u vašu kožu i stvori glatki osnovni sloj za vašu šminku. Nakon toga, trebalo bi da imate manje problema sa neujednačenom šminkom ili “hrapavom” teksturom zahvaljujući podlozi koju pruža prajmer.

Prava formula prajmera

Osoba sa izuzetno suvom kožom, koja ima tendenciju da brže apsorbuje šminku, može da podnese veću količinu prajmera, dok neko sa masnom kožom treba da se drži minimuma jer proizvod duže ostaje na površini tena. Budite oprezni, jer previše prajmera može da sabotira vaš makeup look pre nego što ga uopšte kreirate.

U određenim slučajevima, možete koristiti i prajmer nakon pudera, ali proizvod mora biti odgovarajuće formule. Trebalo bi da bude hidratantna, lagana formula koja ne ometa šminku. Nanesite ga na visoke tačke svog lica nakon pudera. Ako želite da prikrijete bore, pore ili čudne mrlje na licu, onda možete samo da koristite prajmer na oblastima koje želite da korigujete. Istisnite količinu prajmera veličine semena bundeve na poleđinu ruke i utapkajte ga prstima ili pokušajte da nanesete četkom za puder da popunite dublje bore.

Ako želite da smanjite crvenilo ili pojačate sjaj tena, preporučuje se da koristite prajmer za korekciju boje. Ako želite da ublažite izgled finih linija, koristite prajmer sa efektom zaglađivanja. Takođe je važno da pronađete prajmer koji dobro odgovara vašem puderu. Kada ne funkcionišu dobro zajedno, često završite sa veoma gustom šminkom koja izgleda neujednačeno. Zbog toga je generalno dobra ideja da testirate prajmere kako biste videli kako će se dva proizvoda spojiti. Samo ponesite omiljeni puder sa sobom kada kupujete prajmer.

Pročitajte i ovo: Tehnika trougla: Podignite oči i kapke na prirodan način

Naslovna fotografija: instagram.com/ladyalsmakeup

Božica Luković

Comments