Hrana/Piće za izbegavanje:

Alkohol: Alkohol može uticati na horomone koji su zaduženi za pojavljivanje akni i čini da tvoje telo postane podložno infekcijama. Sigurno si osetila ono kada se posle x čaši vina ujutru osetiš bolesnom. Takođe, alkohol smanjuje nivo hidratacije u telu, što svakako može dovesti i do stvaranja bora.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom: Hrana sa visokim glikemijskim indeksom se najprostije rečeno pretvara u šećer u tvom telu, odnosno nema nikakve koristi za tvoj organizam. Pored toga što već znamo da nam nije korisna, treba da znaš da ona pogoršava i izaziva akne. Pre svega iz ishrane, barem na kratko, izbaci brašno i šećer i bilo kakvu rafinisanu hranu koja je bogata navedenim sastojcima.

Pržena hrana: Pržena hrana može povećati količinu masnoće koju tvoja koža luči, a ona se naziva sebum. Sebum sadrži mrtve ćelije kože koje mogu dovesti do začepljenja pora i do stvaranja akni.

Mlečni proizvodi: Mlečni proizvodi u nekoj meri jesu zdravi, ali treba da zaustaviš njihovu prekomernu konzumaciju. Oni takođe utiču na prekomerno lučenje masnoće i nastanak akni. Ukoliko baš ne možeš da se odrekneš kravljeg mleka i jogurta, razmisli da ih zameniš mlekom bez laktoze i kefirom.

Comments