Ukoliko ne spadate u kategoriju onih koji su već u februaru uplatili aranžman za letovanje, sad ste već zatrpani ponudama raznih agencija sa kojih vrište natpisi Grčka, Turska, Bugarska itd. Već viđeno, zar ne?

Akaba, Jordan, za nas potpuno nova destinacija, u svetu je hit već par godina. Strateški je veoma bitan grad, jer je jedina luka u zemlji i nalazi se na raskrsnici puteva sa tri kontinenta, što doprinosi kosmopolitskom duhu područja. U vodama Akabe krije se jedan od najbogatijih koralnih grebena na svetu, pa je ronjenje must-do u ovom delu Crvenog mora. Bitne turističke atrakcije su i istorijska nalazišta stara čak do 5,500 godina, među kojima je i najstarija crkva na svetu. U modernom delu grada nalazi se zapanjujuća hotelska ponuda i više nego primamljiv spektar tržnih centara, noćnih klubova i restorana.

Aqaba1 Predlozi za letovanje

Obala Amalfija, Italija nalazi se u pokrajini Kampanija (Campania). Na sajtu Lounli planet (Lonely Planet) ovo je najpopularnija regija Italije. Spoj više gradova na obali dugoj 50 km kompletiralo je turističku ponudu i za najzahtevnije turiste. Luksuzni gradić Positano pleni starim italijanskim šmekom i skrivenim plažama, uzbudljiva luka Salerno vrvi od klubova i diskoteka, Amalfi smešten u srcu planine Lataro priča svoju istorijsku priču, a malo severnije brda Ravela oduzimaju dah i izazivaju posetioce naklonjene avanturi.

Amalfi Coast Campania Italy Predlozi za letovanje

Korzika, Francuska je jedno od najpoznatijih ali i najmističnijih ostrva Mediterana. Stanovništvo se vekovima bori da očuva svoju autentičnost i ostaje imuno na svetske turističke trendove. Veći gradovi su prestonica Korto, Bastija, Ajači i Bonifacio, turistima interesantni zbog istorijskih građevina, raznolikih restorana i podruma aromatičnih vina, kao i prostranih i lepo uređenih plaža. Ruralni deo ostrva zavređuje pažnju turista živopisnim pejzažima, koje neretko upotpunjuju divlji konji. Turističke atrakcije su i groblja bogatih porodica sa kapelama koje predstavljaju umetnost za sebe.

Korzika Predlozi za letovanje

Algarve, Portugal je grad prelepih plaža sa zlatnim peskom (čak šest ima plavu zastavicu EU), mnoštva crkava i kapela, ribljih restorana i podruma vina. Obedovanje van doma predstavlja tradiciju Portugalaca, pa je meni u restoranima više nego bogat. Iz svakog kutka grada čuju se zvuci fada, a uveče u nekim od klubova na otvorenom igra se i tradicionalni folklor. Na svega desetak kilometara van grada nalaze se beskrajne plantaže badema, pomorandži i smokvi, čiji se obilazak spontano pretvori u mini izlet.

Algarve Portugal Predlozi za letovanje

Andros, Grčka se nalazi u sklopu Kiklada, udaljeno svega sat i po vremena od Atine. Najčešći opisi turista za ovo ostrvo su da je malo, zeleno, sa zapanjujućim plažama. Ono što je posebno zanimljivo je da razvoj turizma na Androsu nije prioritet i da je ostrvo živo i van sezone. Najposećenije mesto je tvrđava Hora koja se nalazi u glavnom gradu, Androsu. Na severnom delu ostrva su plaže sa tirkiznom vodom koje se najbolje mogu obići rent-a-carom. Andros dosta ulaže u zaštitu životne sredine pa svuda po ostrvu postoje zelene zone u kojima je pristup ne-ekološkim automobilima zabranjen.

port andros Predlozi za letovanje

Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments