Sankt Peterburg, Rusija

Zbog brojnih kanala i carskih palata, ova bivša ruska prestonica često se naziva “severnom Venecijom”. I baš kao i Venecija, i Sankt Peterburg je grad koji bi svako trebalo barem jednom da poseti. Pored impozantnih crkvi, muzeja i palata, Sankt Peterburg je čuven po podignutim mostovima na reci Nevi, koji velikim brodovima omogućavaju da uđu u Baltičko more. Ne zaboravite da se popenjete na vrh Katedrale Svetog Isaka kako biste uživali u očaravajućoj panorami grada i prošetali obalom Neve u toku belih letnjih noći. 

Halštat, Austrija

Ovaj skriveni dragulj Alpa predstavlja malo austrijsko selo smešteno na zapadnoj strani Halštatskog jezera. Njegove kuće i uličice iz 16. veka, zajedno sa slikovitom prirodom, čine ga prijatnim i mirnim mestom za boravak s partnerom. Ako vodite aktivan život, svojim planovima možete dodati i planinarenje, brdski biciklizam, vožnju kajakom ili kanuom – svuda gde se zaputite bićete raspamećeni zadivljujućom scenografijom, koja je zagarantovana i leti i zimi.

Dvorac Nojšvanštajn, Nemačka

Postavljen na visokom brdu, dvorac predstavlja arhitektonsko čudo koje je stvoreno po nalogu nekadašnjeg bavarskog kralja Ludwiga II. Paradoksalno je to što je sagrađen u 19. veku, u vreme kad zamkovi više nisu imali stratešku ili odbrambenu namenu. Nojšvanštajn je kreiran iz čiste želje za lepotom i romantikom. Kao iz bajke, bio je inspiracija za čuveni logo kuće Walt Disney Studios.  

Polja lala, Holandija

Buket cveća već duže vreme važi za uobičajeni poklon, ali šta je sa cvetnim poljem? Holandiju posetite sredinom aprila kad zemlja pršti od živih boja. Najpopularnije mesto za uživanje u svojevrsnom asortimanu lala je Keukenhof, koji je udaljen samo trideset minuta vožnje od Amsterdama. Međutim, ako želite da iskusite prirodnu lepotu ovog ambijenta – idite vozom ili iznajmite bicikl i usput se divite nepreglednom cvetnom seoskom pejzažu.

Kabo da Roka, Portugalija

Poslednja destinacija, ali ne i najmanje važna, izgleda kao da se nalazi na kraju sveta. To je najzapadnija tačka kontinentalne Evrope – sa neverovatnim pogledom na Atlantski okean. Stojeći tamo, držeći se za ruke, doživećete neprocenjivi trenutak koji će zauvek ostati u vašim srcima. Kabo da Roka se nalazi u Sintri, opštini poznatoj po mnogim romantičnim arhitektonskim lokalitetima iz 19. veka, kao i po portugalskom književnom nasleđu. Imaćete jedinstveni osećaj da se nalazite u dobrom dramskom filmu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yarisguy (@yaris_hsd)

Naslovna fotografija: instagram.com/world_landscapes_travel

Dušan Veselinović

Comments