Beli luk je definitivno namirnica koja se najviše koristi u narodu, što ima smisla jer je antiseptik. Upravo zbog toga ga čak i lekari predlažu pacijentima koji imaju proteškoća pri iskašljavanju.

Paradajz je voćka za koju mislimo da je povrćka, ali, šta god da je – sadrži posebnu vrstu antioksidansa koji se zove likopen koji sprečava deformaciju plućnog tkiva. Kad pravate salatu – paradajz je apsolutni must.

Osim voća i povrća, za održavanje zdravih pluća potrebno je voditi računa i o unošenju jaja, koja su prepuna vitamina A koji je koristan za pluća. Zato, što češće spremajte jela poput avokado tosta koji će na površini imati jaje, jer je najbolje jesti rovito žumance – na taj ćete način se u organizam unosi vitamin A, a posebno se preporučuje kod ljudi koji boluju od hroničnih bolesti pluća, kao što je astma.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Daily Healthy Salads 🥗 (@dailyhealthysalads)

Pored voća i povrća, postoje i začini koje bi trebalo češće da unosite kako bi vaša pluća bila zdrava. U pitanju su kurkuma i đumbir u prahu. Kurkuma je začin koji se u mnogim kulturama koristio godinama. Kurkuma se dodaje hrani, uglavnom pirinču i piletini, zbog toga što je veoma dobar antioksidant i ima antiinflamatorno dejstvo. Đumbir se ishrani dodaje jer efikasno i brzo pročišćuje telo od viška vode i toksina.

Naslovna fotografija: instagram.com/dailyhealthysalads

Milica Antić

Comments