AFA Asocijacija (Asocijacija za afirmaciju potencijala zena i povezivanje), koja je posvećena kreiranju platforme za povezivanje žena i njihovo aktivno učešće u društveno važnim projektima, na konferenciji za medije predstavila je teme i učesnice prvog Samita ženskog liderstva (Women’s Leadership Summit). Maja Piščević, princeza Katarina Karađorđević, Milka Forcan, Dragana Ognjenović, prof. dr. Ivanka Popović, ambasadorke Izraela i Brazila – samo su neke od uspešnih žena koje će ucestvovati na Samitu.

Samit će se održati u Beogradu, 25. i 26. oktobra 2017. u hotelu Radisson Blu i okupiće najuticajnije žene iz različitih oblasti: nauke, biznisa, administracije, diplomatije, obrazovanja, kulture sa ciljem razmene iskustva sa predstavnicama drugih industrija kako bi se podstakao javni dijalog o snažnijoj zastupljenosti žena u javnom i poslovnom životu Srbije. Samit će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a kao počasne gošće obratiće se i princeza Katrina Karađorđević, kao i Andrea Lekić, kapiten nacionalne reprezentacije i najbolja rukometašica sveta u 2013. godini.

“Cilj Samita je da jednom godišnje okuplja žene iz različitih oblasti i da im omogući da razmene iskustva. Tokom dva dana učestvovaće 80 ucesnica , a na samitu će se obratiti Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, Betsy Nelson, potpredsednica EBRD kao i Rina Bart Tal, predsednica i osnivač Izraelske ženske mreže. Kako je glavna tema digitalizacija, uvodno predavanje ce održati francuski futurista Jean-Christophe Bonis i Dr. Jochen Gross, Data Analitics direktor u Simensu, koji će nam približiti kako će naučna i tehnološka dostignuća da utiču na promenu života i poslovanja”, izjavila je Žaklina Nikolić-Kušić, programska direktorka Samita.

Predsednica i osnivac Izraelske zenske mreze i gost samita, Rina Bar Tal kaže da je ključna stvar kod liderstva deljenje iskustava, upoznavanje drugih i učenje od ljudi oko sebe. Kako sve više žena ulaže svoje vreme u građenje međusobnih odnosa, to može biti prilika za napredak u karijeri, prilika da se angažuju u političkom, društvenom ili poslovnom okruženju, kao i za ličnu satisfakciju. Žene su shvatile da izlazak na kafu, čaj, ili ručak može biti idealna prilika za razmenu ideja iskustava ili prilika da se naprave nove i učvrste postojeće veze. Magija umrežavanja!

Takođe je dodala da je vrednost ovog samita i njegova važnost u tome što će povezati sve ove žene koje će postati uzor drugim ženama. Žene čine više od 50% populacije, moraju da napravie promene za bolju pravednu i jednaku budućnost!.

“Ženama u našoj zemlji je na raspolaganju mali broj programa koji ih osnažuje i podstiče da se uključe u politički, društveni i ekonomski život”, rekla je gradonačelnica Dušanka Golubović i dodala da su teme delegirane na ovom skupu, a pre svega misleći na digitalizaciju i tehnološke inovacije, u fokusu naših društvenih i ekonomskih kretanja jer predstavljaju jedan nedovoljno iskorišćen potencijal u kome žene imaju možda istorijsku priliku da se nametnu kao lideri u eri informacionih tehnologija.

Za Đurđiju Stojiljković AFA samit je: “Redak izvor inspiracije i podrške koji treba da pomogne osnaživanje žena i omogući im povezivanje u značajnu profesionalnu mrežu. Cilj je da probudimo i realizujemo svoje potencijale i postignemo nove uspehe. Posvećen je ženama koje znaju šta hoće i nikada ne odustaju”.

Realnost je da se društvo bori sa nejednakošću polova prilikom zapošljavanja, isplata zarada, ostvarivanju zakonskih prava i socijalnih benefita, zbog čega je važno uspostaviti društveni konsenzus o kreiranju platforme koja će ženama širom zemlje omogućiti da ostvare bolju privatnu i profesionalnu budućnost za sebe i svoje porodice. Jedan od načina da se društveni dijalog pokrene jeste umrežavanje žena koje imaju odgovarajuće znanje, iskustvo i motivaciju da na ovom problemu rade sa predstavnicima državnih institucija, poslovne i akademske zajednice i ličnostima iz javnog života.

Glavni cilj Samita je da okupi samosvesne, proaktivne žene koje su zainteresovane da se kontinuirano edukuju, informišu, razvijaju svoje potencijale i menjaju društvo na bolje. Povezivanje i neprekidna edukacija, razmena ideja, znanja i iskustava kao i lični razvoj, osnova su za ostvarivanje uspeha u svim oblastima života.

“Dolazim iz sfere marketinga i inovacija i networking mi je pomogao mnogo u mom životu i poslovnoj karijeri.
Apsolutno podržavam ovakvu inicijativu i bilo kakvu inicijativu koja povezuje žene, pogotovo u regionu, jer nam je ovako nešto zaista potrebno”, rekla je gošća iz Londona Maja Vucicevic, Konsultant za globalne brendove i inovacije.

AFA Asocijacija inicira saradnju sa svim društvenim činiocima kao i sa kompanijama koje prepoznaju značaj ovog potencijala, a jedna od njih je i kompanija IKEA.

“Zadovoljstvo nam je da podržimo napore AFA ženske mreže na podizanju svesti i podsticanju dijaloga o temi jednakosti u društvu. U kompaniji IKEA verujemo da je jednakost osnov ljudskih prava i posvećeni smo stvaranju inkluzivne kulture gde su muškarci i žene podjednako vrednovani za svoj doprinos i radujemo se što ćemo na Samitu imati priliku da podelimo detalje kako unutar kompanije radimo sa ovom temom i da čujemo druge primere dobre prakse”, izjavila je Maja Vujašković Đureinović, menadžer za PR i komunikacije kompanije IKEA.

Na sajtu AFA nalazi se program prvog Samita ženskog liderstva, kao i dodatne informacije o aktivnostima AFA Asocijacije i link za prijvu za samit.

Comments