Vikendom uvek završavam stvari koje nisam stigla u toku nedelje, onako lagano, natenane, bez pritiska i rokova. Ovaj vikend sam provela slušajući novi album Lady Gage, “Chromatica”, kom sam naročito želela da posvetim punu pažnju, budući da, najiskrenije, pesmama “Stupid Love” i “Rain On Me” nisam bila preterano oduševljena na prvo slušanje. Ne znam zašto… Valjda sam mislila da će Lady Gaga nakon “Star Is Born” pesama nastaviti u sličnom pravcu koji joj ruku na srce genijalno leži, kad ono, Gaga kao Gaga, vratila se u svom maniru na koji smo i navikli. Što je skroz OK, naravno, samo sam eto želela pažljivije da ispratim njeno novo čedo odbijajući da je samo otpišem zbog prvog utiska koji često ume da prevari.

Dakle, “Chromatica”. Već smo pisali o svemu što treba da znaš o ovom albumu, pa nije naodmet podsetiti se, pre nego što ga i sama (pažljivije) poslušaš.

Chromatica I

Jako moćan uvod u ono što nas čeka na albumu. Osećala sam se kao da sam zavaljena u udobnoj bioskopskoj stolici čekajući da počne film koji sam toliko dugo iščekivala. Jednom rečju – uzbuđenje!

Alice

Uuu, ovo mi se sviđa! “My name isn’t Alice, But I’ll keep looking, I’ll keep looking for Wonderland” – zar se ne osećamo svi tako trenutno? Ovu pesmu zamišljam kao obaveznu u klubovima ovog leta jer podiže atmosferu i prosto te tera da đuskaš i oslobodiš sve što se nagomilalo u tebi. Definitivno moj favorit na ovom albumu!

Stupid Love

Na drugo slušanje, znatno bolje i opet, prosto te pomera. Electro-pop kom se Gaga vratila uvek prija i ne dozvoljava ti da samo sediš i slušaš, naročito ako se još i pronađeš u pesmi. Ukoliko si u prethodnom periodu raskinula vezu, a sada se nalaziš na pragu nove priče, možda ćeš i sama želeti da postaviš pitanje: “Could this love protect me from the pain?”

Rain On Me

Spoj Lady Gage i Ariane Grande je prilično dobar, moram priznati, baš kao i njihova zajednička pesma. Zvuk i ritam prate prethodne pesme što je i te kako potrebno budući da nas ova pesma teši da će se stvari popraviti, šta god da se trenutno dešava. “But at least I’m alive” – najvažnija istina koje se uvek treba setiti.

Free Woman

Inspirisana house muzikom, ova pesma poručuje da možemo sve jer smo slobodne žene, u svakom smislu, što je nekako uvek OK da čujemo ponovo i osnažimo sebe za velike stvari. Posebno važan deo – “I’m still something if I don’t got a man”! Okupi svoje prijateljice, proslavite to što jeste i provedite se najbolje moguće!

Fun Tonight

Ukoliko bi sudila prema pesmi na osnovu naziva, očekivala bi pesmu za podijum za igru. OK, ritam i dalje jeste takav, odličan za đuskanje, ali poenta pesme je da se Gaga zapravo ne zabavlja i da se ne oseća dobro u odnosu u kom se nalazi(la). Dovoljno da i sama razmisliš o tome u kakvoj si vezi?

Chromatica II

Još jedan moćni prelaz koji najavljuje drugu celinu albuma.

911

Odličan početak i misao koji sam imala i kada sam prvi put čula “Alice” – sviđa mi se! Ovo znači da mi je “911” drugi favorit na albumu, naročito zbog dela “My biggest enemy is me, pop a 911”. Podignimo ruku svi koji tako mislimo o sebi!

Comments