Živimo životima kojima je određeno linearno vremensko trajanje – od rođenja do smrti. Delimo život na doba i periode – rast i razvoj, sazrevanje, vrhunac životne zrelosti i snage, starenje i opadanje moći… Sve u životu nam je određeno rokovima, pratimo životni tajmlajn i uopšte ne preispitujemo tu bazičnu postavku. Postoji vreme do kog treba da se oformimo kao ličnosti, da nađemo sebe, da se osamostalimo, da nađemo partnere, oformimo porodice. Ako krenemo preko reda, ili kasnimo i zaostajemo, iskačemo iz vremenske linije i ne osećamo se dobro zbog toga. Postavili smo okvire i kad iz njih iskoračimo, ili ih ne ispunimo, osećamo da sa nama nešto nije u redu. 


Tajmlajn emotivnog života je naročito strog – morate naći ljubav i sreću do određenog životnog doba, kada ste još dovoljno mladi za hepiend. Nećete valjda rađati decu sa pedeset godina i pronalaziti svoju srodnu dušu u staračkom domu? Ako prekoračite rokove, nećete se osećati bolje zbog toga što se toliko piše i govori o tome da su granice majčinstva pomerene ka tridesetoj, pa čak i četrdesetoj, već ćete biti zabrinuti što granice uopšte postoje i pitaćete se koliko biologija sarađuje sa savremenim pomeranjem granica majčinstva. Možete li zaista bez opterećenja i komplikacija izneti trudnoću i roditi zdravo dete, ako se primičete pedesetoj? Možete li u tom životnom dobu (kada bi trebalo da ste već čekirali sve stanice na tajmlajnu, razvili karijeru, postigli stabilnost i samostalnost, oformili porodicu i sada se spremate za mirnu i zdravu starost) očekivati da sretnete svoju srodnu dušu? Zaista? Kad niste do sada, baš ćete naći pravu ljubav pod stare dane! Vidite kako to uskogrudo i osuđujuće zvuči, a to je nešto što vam odjekuje u glavi, ako ste se usudili da iskočite iz šina i krenete neutabanim individualnim putem, sledeći svoju prirodu, svoje potrebe, svoj majndset. 

Iako idete svojim putem, uverenja koja su instalirana u vas, mentalni i emotivni implanti, drže se tajmlajna. Nastavljate tvrdoglavo svojim putem, a nešto u vama zna da kasnite i da je to što radite suludo – sabotira vašu veru i vašu integraciju sa sopstvenim bićem. Teturate svojim putem iz inata i trdoglavosti, koji ipak nisu dovoljni da zauzmu mesto vere, uverenja da postupate baš kako treba i da je sve u redu. 

Comments