Ponekad se ono što je najbolje za vas direktno suprotstavlja onome što drugi žele i očekuju, ili im je potrebno. Ponekad morate staviti sebe na prvo mesto i učiniti ono što osećate da je za vas najbolje, a drugi moraju to da podnesu. Ne možete se uvek vi žrtvovati – dozvolite i drugima tu privilegiju, da iskuse požrtvovanost i dajte im priliku da razmišljaju o tome šta sebičnost stvarno jeste. Da li ste vi sebični što otvoreno iznosite i činite ono što vam je potrebno, ili su sebični oni koji vam to pravo osporavaju i koji vas u tome ne podržavaju? 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MELISSA A. R (@mimiarr)


Rešili ste da udaljite iz svog života neku toksičnu osobu, jer ste se uverili da je to zaista najbolje za vas. Ali, ta osoba je neko ko vam je blizak, prema kome gajite osećanja, sa kojom osećate duboku povezanost i vaša odluka je dovoljno teška i bez osećanja krivice zbog toga što će se ta osoba osećati odbačeno. Dali ste joj dovoljno prilika, dovoljno oproštaja, dovoljno šansi. Ta osoba je sama odgovorna za svoje toksično ponašanje i ma koliko se kajala i suočavala sa istinskim uvidima o svom ponašanju prema vama, ponovno davanje šanse je neće naučiti da se ponaša drugačije. Jer mora da se pozabavi sobom, a dokle god je u „drami“ sa vama, upadaće u stare obrasce ponašanja. Za vas je najbolje da se udaljite i krenete dalje. Verujte, to je najbolje i za nju, iako to dugo (ili nikada) neće shvatiti. Birati sebe na ovaj način uvek je bolno, ali nema zaista ni jednog razloga da zbog toga osećate krivicu. Preuzimanjem odgovornosti, transformišete krivicu i podižete svest. Ako stalno nastoji da vam izazove osećanje krivice, druga osoba vama manipuliše i samo potvrđuje toksičnost svog prisustva u vašem životu. 

Prevaziđite krivicu zbog toga što sebe stavljate na prvo mesto, naročito kada je u pitanju vaše mentalno zdravlje. Dozvoljeno vam je da budete sebični, da biste sačuvali stabilnost i zdrav razum i shvatili i uveli u praksu ono što se naziva zdravom sebičnošću. Možda ste odlučili da se povučete na neko vreme, da biste tihovali, boravili u prirodi i samoći. Ili ste odlučili da idete na terapiju, ili da se edukujete i potrebno je da preusmerite neka sredstva koja ste trošili na obezbeđivanje udobnosti ili luksuza drugima. Vaša odluka i vaša odricanja pogađaju vaše najbliže, ali njihova je dužnost da vas podrže u odluci koju donosite zarad svog duševnog zdravlja. Možda neće reagovati pozitivno „na prvu“, ali ako vas zaista vole i razumeju, prihvatiće to i podržaće vas. 

Comments