Cosmelan je nastao kao rezultat godina istraživanja na polju lečenja hiperpigmentacija – tamnih fleka na koži. Priča o Cosmelanu počinje sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada je dr Eduardo Krulig (Eduardo Krulig), plastični hirurg iz Venecuele, izumeo Amelan, prvi piling u vidu maske-kreme za obnavljanje kože i uklanjanje tamnih fleka. Ova prva formula dr Kruliga kasnije je usavršena i tako je nastao, po svojoj jednostavnosti primene, prilagodljivosti, bezbednosti i efikasnosti, jedinstveni sistem za lečenje različitih vrsta hiperpigmentacija, koji je danas širom sveta poznat pod nazivom Cosmelan/Dermamelan.

Šta su hiperpigmentacije 

Lep, ujednačen ten jedna je od najvažnijih odlika mlade i zdrave kože i estetski ideal kome teže pripadnici svih rasnih i etničkih grupa. Poremećaji pigmentacije kože, a naročito hiperpigmentacije, spadaju među najčešće poremećaje sa kojima se dermatolozi susreću u svakodnevnoj praksi. Broj pacijenata sa tamnim flekama na koži naročito se povećava u proleće i leto – kao rezultat veće izloženosti UV zracima, čija je uloga u nastajanju pigmentnih fleka nesumnjivo dokazana. Čak i u blagoj formi, hiperpigmentacije mogu značajno da naruše izgled i ugroze kvalitet života pacijenta, a sklonost da dugo traju i odolevaju različitim metodama lečenja čine ih velikim izazovom u oblasti dermatologije i estetske medicine.

Hiperpigmentacije su posledica lokalizovanog povećanog nakupljanja pigmenta melanina u koži. Mogu biti urođene, usled genetskih poremećaja, ali su daleko češće stečene, koje nastaju usled delovanja UV zračenja, hormona, lekova ili različitih upalnih procesa u koži.

Najvažniji oblici stečenih hiperpigmentacija su:

Melasma (hronični poremećaj u vidu simetričnih tamnih fleka na čelu, obrazima, nosu, gornjoj usni; u 90 odsto slučajeva javlja se kod žena u reproduktivnom dobu, najčešće u trudnoći – tzv. “trudnička maska”, kod upotrebe hormonskih pilula, ređe u perimenopauzi)

Pege (efelide, lentigo – sunčane pege, “staračke fleke”)

Postinflamatorne hiperpigmentacijePIH (posle akni, opekotina, trauma, neadekvatno sprovedenih hemijskih pilinga i laserskih tretmana, fototoksičnog dejstva lekova, parfema i nekih kozmetičkih preparata)

istock 000019210653large webshop 1 Priča o cosmelanu

Cosmelan je nastao kao rezultat godina istraživanja na polju lečenja hiperpigmentacija – tamnih fleka na koži

Melasma i PIH češće pogađaju osobe tamnije puti (fototipovi III i IV po Ficpatriku (Ryan Fitzpatrick)) i one koje žive u sunčanim predelima. Posle uklanjanja uzročnog faktora ili sprovedenog lečenja, naročito u zimskom periodu, mogu da se povuku, ali je veoma čest slučaj da recidiviraju pri prvom većem izlaganju suncu i traju godinama.

Tvrdokornost ovih hiperpigmentacija dobro je poznata dermatolozima. Značajan broj pacijenata ne reaguje na uobičajene metode lečenja kremama za izbeljivanje, hemijskim pilinzima, IPL ili laserskim tretmanima primenjenim pojedinačno ili kombinovano. Poseban problem je da hemijski pilinzi i laserski tretmani kod osoba tamnijeg tena – koje su i najčešće pogođene, mogu da dovedu do neželjenih efekata i pogoršanja fleka.

Cosmelan – nova era u lečenju hiperpigmentacije 

Cosmelan je sistem za lečenje hiperpigmentacija sa izvanrednim prednostima i efektima u odnosu na ostale do sada dostupne preparate. Sastoji se od tri komponente – losiona za čišćenje i pripremu kože, Cosmelan maske i Cosmelan kreme.

Efikasan je kod svih oblika stečenih hiperpigmentacija, bilo da su posledica povećane aktivnosti ćelija koje stvaraju melanin, tzv. melanocita, njihove hiperplazije ili oba faktora istovremeno. Stvaranje melanina – melanogeneza je složen proces u kome ključnu ulogu igra enzim tirozinaza. Veći broj aktivnih sastojaka Cosmelana svojim udruženim dejstvom reverzibilno inhibiraju tirozinazu i druge enzime u procesu melanogeneze. Ta inhibicija je snažna i efikasna, pri čemu ne postoji citotoksični efekat na melanocite (veoma je važno napomenuti da u sastav Cosmelana ne ulazi hidrokinon i TCA!). Takođe, Cosmelan blokira prenos melanina putem melanosoma u keratinocite. Vitaminski kompleks u sastavu Cosmelana ima antioksidantni efekat, uklanja slobodne radikale koji nastaju delovanjem UV zraka, stimuliše obnavljanje epiderma, cirkulaciju krvi i aktivnost fibroblasta, što dovodi do revitalizacije kože i antiejdžing efekta. Kompleks biljnih ekstrakata izbeljuje, hidrira i smiruje, dok sastojci odgovorni za eksfolijaciju ubrzavaju uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože, a time i eliminaciju suvišnog melanina. Specijalno formulisani organski i neorganski filtri blokiraju delovanje UVB i UVA zraka, tj. stvaranje slobodnih radikala i snažnu stimulaciju melanogeneze.

Comments