Neka prijateljstva se prerastaju i preboljevaju, kao prve ljubavi, a neka se grade i ostaju trajno tačke uporišta, svetionici i orijentiri u tvom životu. Odrastanjem se menjaju potrebe i interesovanja, svako sve više postaje ono što jeste i u tom sazrevanju i pronalaženju sebe, neki odnosi se spontano gase. Neka prijateljstva su „sezonska“ kao „letnja šema“ a neka se nastavljaju celog života, iako postoje dugi periodi kada niste u kontaktu i ne viđate se. Neke prijateljice prosto voliš, bez intenzivne bliskosti i povezanosti i uvek ste tu jedna za drugu, kad je to potrebno. To su razni tipovi prijateljstava i povezanosti, a ove tipove si možda već prepoznala kao toksične elemente u svom životu, od kojih treba da napraviš distancu.

Ne treba ti tračara

Ona može da bude korisna prijateljica, kada ti je potrebno da o nekome nešto doznaš, jer zna sve. Prosto, postoje osobe koje su živo zainteresovane za živote drugih ljudi i čiji umovi sakupljaju, skladište i povezuju sve usputne informacije, kao talentovani detektivi, koji otkrivaju i shvataju ono što drugima promiče. Ali u nekom trenutku, ovaj odnos postaje naporan, jer ne možeš da uzvratiš – prosto ne uživaš u pretresanju tuđih života kao tvoja prijateljica koja se hrani time. Osim toga, počinješ da uzmičeš od njene nametljive radoznalosti i prisustva, jer ona takođe želi da zna sve o tebi, a ne možeš da budeš sigurna da će te informacije zadržati za sebe – zapravo, možeš da budeš sigurna da neće, jer to je njena priroda.

Potrebna ti je inspirativna

Ona je možda drugačija od svih ostalih, „pomerena“ na svoj način, koji te zabavlja i inspiriše – to je kao veza u kojoj se dopunjujete. Ti si možda praktična i razumna, a ona je umetnički nastrojena i senzitivna (ili obrnuto) i jedna drugoj nudite kvalitete koje je mudro usvojiti i razvijati, zarad proširivanja sopstvenih vidika i sticanja životne stabilnosti. To je ona prijateljica, koja uvek ima puno razumevanje i koja daje najbolji savet, iz svoje perspektive koja ti pomaže da stvari sagledaš iz drugog ugla – a to obogaćuje i unapređuje i tvoj unutrašnji život i vaš odnos.

h ng nguy n 256537 Prijateljice koje ti (više) nisu potrebne i one koje su ti uvek potrebne

Ne treba ti uvek negativna

Negativne osobe su one koje sve sagledavaju iz ugla ograničenja, nemogućnosti, predviđanja loših ishoda, preterane opreznosti i straha. Ne samo što se ona stalno žali i neprekidno joj je potrebna pažnja i podrška (taj odnos je prilično jednosmeran, jer tu pažnju i podršku ona nije u stanju da pruži tebi), nego ti prosto „kvari“ svojim negativnim stavom i upozorenjima, kad ti se dešava nešto novo i lepo.

Comments