Iskrenost se podrazumeva. Tako bi bar trebalo da bude. Ipak, postoje prilike u kojima se ljudi iz raznih razloga odlučuju za laž. Izgleda kao da mnogi sve manje govore istinu, pa otuda i podatak koji je utvrđen istaživanjima – prosečna osoba slaže najmanje jednom u toku svakog dana, često i više puta. Međutim, postoje situacije u kojima je laž opravdana – lažemo da ne bismo povredili tuđa osećanja (to su tzv. bele laži). Takođe, u određenim situacijama istina je očekivana. Pogledajte kada:

Kada vas neko pita za mišljenje

Ovo bi trebalo da je stavka o iskrenosti koja se naprosto podrazumeva. Međutim, dešava se da, iz nekog nepoznatog razloga, na pitanje: “Šta ti misliš o tome?” izgovorimo reči i rečenice koje ne oslikavaju naše stvarno mišljenje o toj temi. Možda je to tako, jer se plašimo reakcije na mišljenje koje se razlikuje od drugih. No, lažno prikazivanje mišljenja i stava ne omogućava drugima da nas upoznaju onakve kakvi zapravo jesmo.

Ako se brinete za nekog

Bilo da je reč o poremećaju u ishrani, drogi, alkoholu – ovo je situacija u kojoj morate biti potpuno iskreni. Budite neposredni i kažite šta vas brine. Popričajte sa prijateljem, ali se trudite da ne osuđujete. Nemojte ćutati i nadati se da će se problem rešiti sam od sebe, jer neće. Nikada i nije. Ukoliko situacija izmakne kontroli, obratite se za pomoć još nekom zajedničkom prijatelju, kako biste zajedno pomogli.

Slika 171 Prilike u kojima morate da budete iskreni

Popričajte sa tom osobom i probajte zajedno da rešite problem

Na početku nove veze

Ako želite da počnete nešto na pravi način, budite iskreni. Ukoliko počnete lažima, zapitajte se kakav će ostatak veze biti. Koliko će trajati? Recite onoliko koliko je dovoljno da vaša nova ljubav zna o vama i ne skrivajte bitne činjenice. Ne ulepšavajte stvarnost, tako je kako je, a na njemu je da prihvati (ili ne).

U neprijatnoj situaciji

Smanjićete osećaj neprijatnosti ukoliko kažete istinu. Bilo da je reč o vama ili o osobi u vašem društvu. Na primer, ako je neko izašao iz kupatila sa otkopčanim rajsferšlusom na pantalonama, kažite mu to. Neprijatno vam je da mu na to skrenete pažnju, ali zamislite kako je tek toj osobi. Stavite se na njeno mesto – sigurno biste želeli da vama neko ukaže na problemčić što pre.

Kada vas nešto muči

Ukoliko vi imate problem, pričajte o njemu. Podsetimo se – ništa se ne rešava samo od sebe. Progutajte ponos i obratite se prijateljima i porodici za pomoć. Takođe, ne očekujte da će neko magijom pročitati vaše misli i saznati šta vas muči, pa vam pomoći. To se neće desiti. Pomozite sebi tako što ćete pričati sa drugim ljudima, i najverovatnije, neko rešenje će se već naći.

Slika 258 Prilike u kojima morate da budete iskreni

Ne stidite se da zatražite pomoć

Budite iskreni prema sebi

Ako želite nešto da promenite u životu, dobro razmislite koje su greške i koja su moguća rešenja. Najteže je biti iskren prema samom sebi. Priznajte da ste krenuli pogrešnim putem – da ste postali zavisni od cigareta, da se hranite nezdravo, da ste u lošoj vezi. Nije lako prihvatiti ne baš sjajnu sliku o sebi, ali drugačije ne možete steći uvid u pravo stanje stvari. Tek tada možete nešto menjati.

Trudite se da što češće govorite istinu. I vi ćete se lepše osećati, a i odnosi koje budete sklapali sa ljudima biće pravi. Istina uvek ispliva na videlo pa sve što je započelo lažima, vremenom će pući. Budite iskreni i okružite se iskrenim ljudima.

Izvori fotografija: fitsmi.com, northeasttoday.in, limarzicounselling.ca


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Comments