Uželeli ste se neke nove muzike? Želite da zaigrate ili zapevate uz neke nove pesme? Preporučujemo vam grupu Princip iz Londona, čiji je osnivač i gitarista Beograđanin Nikola Čobić. Princip predstavljaju jednu od nadolazećih londonskih pop-rok bendova o kojima se u Britaniji sve više govori i piše. Pročitajte nešto više o njima, kao i izveštaj sa skorašnjeg koncerta u poznatom londonskom klubu “Barfly”.

Ko su oni?

Nosioci najnovijeg alternativnog pop zvuka u vidu petorice momaka iz Londona, koji redefinišu značenje žanra pop-rok. Bend čine Nikola Čobić – gitara, Če Votson (Che Watson) – vokal, Gari AP Klark (Gary AP Clark) – bubnjevi, Endi Alison (Andy Allison) – bas i Tom Roulands (Thom Rowlands) – klavijature.

Valjaju li?

Veoma! Odlična mešavina jakih tekstova, hrskave gitare Nikole Čobića, sa atmosferičnom sintetikom klavijaturiste Toma Roulandsa daje njihovim pesmama jedinstven ukus koji je ujedno svež, ali i prilično zarazan. Zajedno sa energičnim vokalom pevača Čea Wotsona, i funk/groove ritmovima ritam sekcije benda, Princip će vas inspirisati da zaigrate kao retko kad.

Zašto ih slušati?

Princip su nedavno objavili svoj drugi maksi-singl (EP) “Dirty Hands”. Sjajan spoj najrazličitijih stilova (od funk/groove pesama (Wonderland), preko tvrđeg roka (Restarter), do elektro-pop melodije (Fall to Pieces), ovo izdanje naglašava sastav koji odbija da bude zagrađen u samo jednu kategoriju. Pored melodične energije, Princip pokazuju i svoje umeće u pravljenju balada (Shiny Sky), kao i ska ritmova (pesma Merry-Go-Round).

Princip Poster 1 Princip

Osim muzički, momci iz grupe Princip deluju i stilski veoma kompaktno, pa se za njihove nastupe na modnim revijama raspituju i poneki londonski kreatori

Još malo?

Njihovu muziku, slike, kao i više informacija o grupi Princip možete pročitati na njihovoj stranici na Facebooku, a možete ih pratiti i preko Twittera.

Princip: Uživo u klubu “Barfly” (London)

Oko 9:30 posle podne Princip izlaze na binu na opštu erupciju zadovoljstva iz publike. “Barfly” na Kamdenu prepun je i svi deluju spremni za jednočasovni showcase koncert londonskog sastava, koji je sve češći predmet priče mnogih upućenih u muzičke vode. Principijanci (Principians – armija fanova ovog benda) već su dobrih pola sata u iščekivanju, što dodatno podiže već vruću atmosferu.

Princip Poster 2 Princip

Princip publici predstavljaju svoj doterani zvuk sa odlučnošću benda koji za sobom ima decenije materijala, iako postoje tek manje od dve godine

Njihova scenska garderoba pomalo podseća na stil brit-pop ranih devedesetih, jednobojne košulje i tanke kravate. Dok počinju uvodni zvuci prve pesme na repertoaru, “Fall to Pieces”, pevač Če Votson podseća publiku na glamur kojim ovaj bend raspolaže. Verovatno sledeći singl, pesma “Merry-Go-Round”, podstiče publiku da skače, pleneći svojim ska kontra-ritmom i elektro zvukom sintisajzera koji podseća na vašarski ringišpil. Dokazujući svoju muzičku raznovrsnost, bend zatim usporava tempo pesmom “Barefoot”, koju predvodi čvrst ritam bubnjara Garija AP Klarka. Sledeća pesma “I’m Not There” jeste brzi garažni rok, u stilu Ramonesa, a njen zarazni refren Principijance dovodi do ključanja. Odlični solo gitariste Nikole Čobića predstavlja šlag na torti.

U sledećoj funky numeri “Wonderland” jasno se primećuje uticaj Entonija Kidisa (Anthony Keidis, RHCP) na pevača Čea Wotsona, iako sa muzičke strane pesma više zvuči kao mešavina grupa Franz Ferdinand i Chic. Srednji deo pesme čisti je stil Chemical Brothersa. Još jedna numera koja spaja naizgled nespojivo.

Sledi novo smirivanje ritma sa atmosferičnom, ali tvrdom pop-rok pesmom “Graffiti Walls”, i besprekornim bluz rifom pesme “Shadow Boxing”, koje karakterišu Princip kao radio-friendly bend sa tvrdom podlogom, što dokazuje čvrsta elektro-rokačina “Damascus”.

Na opšte oduševljenje većinom ženskog dela pubike, Princip izvode svoju (za sada jedinu pravu) baladu “Shiny Sky”. Klavijaturista Tom Roulands ovde pokazuje svoje pijanističko umeće, dok refren podebljava jaka gitar-distorzija. U pitanju je neka mešavina zvuka grupe The Raconteurs i power balada osamdesetih. U svakom slučaju, pesma koja bi lako mogla da pristaje i Robiju Vilijamsu (Robbie Williams).

Princip završavaju zvanični deo koncerta tvrđim, ali melodičnim pesmama “Fight Win Run Lose” i “We’re Never Wrong”, gde publika ponovo ključa, i horski peva refrene. Zatim bend napušta binu, ali se posle dva-tri minuta vraća na još jedno opšte oduševljenje publike, koja očigledno još nije spremna da ide kući. Bis počinje dance ritmom Garija AP Klarka na bubnjevima, uz pojedinačan ulazak basa i gitare, a onda celokupan bend svira svoj hit “Pressure Rising”. Nastup se završava jednom od najubedljivijih pesama ovog sastava, numerom “Restarter” (stilski podseća na The Killers), kroz koju publika oduševljeno peva refren “We’re on the radio…”.

Da, Princip su trenutno na mnogim londonskim radio-stanicama, a sudeći po ovom nastupu, tu će se zadržati još dugo. Bar dok se ne popnu na još jedan stepenik više.


Bojan Bošković je londonski muzičar i čovek koji ne veruje u buntovnike bez razloga.

Greg Forsyth-Foreman je strasni ljubitelj  muzike, pesnik, tekstopisac, glumac, prezenter i svestrani genije.

Comments