Svaki tip kose je drugačiji i zahteva različitu negu. Tržište je bogato proizvodima koji će vam pomoći u njenom oporavku, kao i u tome da je održite sjajnom i zdravom. Naravno, prvi korak pri oporavku jeste šišanje ispucalih krajeva, kao i kontrolisana i minimalna upotreba aparata za stilizovanje. Ukoliko ste se prezasitili različitih preparata za negu kose, možete isprobati neke od prirodnih sastojaka, koji su ujedno često i glavni sastojci mnogih šampona i maski. U nastavku vam predstavljamo prirodne sastojke koji će učiniti da vaša kosa izgleda bujno i zdravo i pomoću kojih možete napraviti svoju masku i šampon.

Masku za kosu možete pripremiti uz pomoć sledećih sastojaka:

Mleko i med

Ukoliko želite da omekšate kosu i da je nahranite, kombinacija mleka i meda će vam u tome pomoći! Mleko je bogato B vitaminom što će posle nanošenja učiniti kosu laganom i lepršavom, a samim tim i lakšom  za raščešljavanje, dok je jedna od glavnih funkcija meda da hidrira, jer sadrži dosta aminokiselina i odličan je za regeneraciju suve i oštećene kose.

Limun

Ukoliko imate masnu kosu ovaj sastojak nemojte zaobići. Limun se pokazao kao odličan odstranjivač viška ulja iz kose. Možete ga koristiti i za posvetljavanje, ali tada ga trebate razblažiti sa vodom u razmeri  1:2. Naglašavamo i da je potrebno biti pažljiv u vezi sa ovim sastojkom, jer ukoliko ga stavite više nego što treba, možete izazvati iritaciju kože glave što će dovesti do peckanja.

Kokosovo ulje

Nezaobilazan sastojak kad je nega kose u pitanju! Njegova dobrobit za kosu je ogromna. Smatra se najboljim uljem za kosu na svetu. Daje učinak balzama, a kosa je posle njega meka i sjajna. Takođe pomaže u sprečavanju opadanja, oporavlja oštećenu kosu, hidrira, pomaže kod ispucalih krajeva.

Jabukovo sirće

Pomaže u odstranjivanju viška ulja sa kože glave, i zato je preporučljivo koristiti ga za masnu kosu. Osim toga odlično je za odstranjivanje peruti a možete ga koristiti kao pomoc kod zamršene kose.

Žumance

Žumance se sastoji od proteina, neophodnih vitamina, minerala, masti i dobrih kalorija. Žumance se takođe preporučuje kod veoma oštećene kose, ukoliko imate masnu kosu preporučljivo je koristiti belance, a ako je vaša kosa normalna možete pripremiti masku od celog jajeta.

Comments