5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

1/3

Mnogo više literature koja ne spada u popularnu psihologiju, a napisana je u stilu priručnika za samopomoć, postoji na zapadu – u Engleskoj se takve knjige zovu ”prescription books” odnosno, “knjige na recept” koje porodični lekar preporučuje klijentu, ako posumnja da se radi o depresiji, teskobi ili nekom drugom emotivnom problemu, kaže Dragica Barbarić, autorka knjige ”Pobedite depresiju kognitivno – bihevioralnim tehnikama”. Samostalno ovladavanje takvim stanjima moguće je baš uz pomoć ovih tehnika, koje se zasnivaju na menjanju načina na koji razmišljamo (kognitivno se odnosi na mišljenje, povezivanje i tumačenje stvari) i obrazaca ponašanja.

Na primer, ako neko ostane bez posla, on može za kratko vreme da razvije depresivne simptome. Njegove misli o sebi su negativne (nije čudo što sam dobio otkaz, kad sam nesposoban; ko će me sad zaposliti u ovim godinama; umesto da izdržavam porodicu, ja sam im samo teret…) i on počinje da se ponaša u skladu sa svojim mislima – povlači se i zatvara u sebe, više ga ne zanima ono što ga je ranije interesovalo, ne preduzima ništa da pronađe novi posao, i tone još dublje u ponor depresije.

keenan constance 359317 unsplash Priručnik za borbu protiv depresije

Kada smo preplavljeni negativnim osećanjima, perspektiva nam je sužena i vidimo samo loše izglede i crne aspekte – ne sagledavamo situaciju u celini. Mudri ljudi uvek vide širu sliku stvari i kada su u lošem periodu, nastoje da se prisete da ravnoteža uvek postoji i da svaki negativan aspekt ima i svoj pozitivan par, iako je trenutno ono negativno u prvom planu. Terapija je svakako potrebna, a priručnik je od najveće koristi onima koji su već prošli kroz terapiju i usvojili neke metode i saznanja. Autorka kaže: “Okolina depresivnima često otežava stvari govoreći im: ”Ma daj otputuj negde, idi u provod, traži novi posao, možeš ti to.” To bi bilo kao da čoveku koji je slomio nogu kažemo: ”Ma daj potrči, možeš ti to.” Uopšte, tokom terapije osoba kroz aktivan i saradnički odnos sa terapeutom, uz puno podrške i saosećanja, uči da razume svoj problem i usvaja niz tehnika samopomoći, kako bi se osamostalio i postao sam svoj terapeut koji će i ubuduće znati da se uhvati u koštac sa svojim problemima i da ih rešava, što sigurno doprinosi dugoročnosti postignutih rezultata nakon ove terapije.”

Editors choice