Hot topics

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Od depresije štite bliski i kvalitetni odnosi za koje je sve manje vremena i unutar porodice, kao i sa prijateljima koji su sve više virtualni, a sve manje stvarni.

Jedan od ciljeva u kognitivnoj terapiji je, kaže autorka, da osoba nauči da prepozna i izdvoji negativne misli (kojih često nismo sasvim svesni), da uoči u njima misaono iskrivljenje i pronađe širi, racionalan odgovor na njih. Mi često svoje misli uzimamo ”zdravo za gotovo” i uopšte ne preispitujemo njihovu istinitost, a kada patimo od nekog emotivnog problema te misli najčešće ne odražavaju realnost. Pošto mozak ne razlikuje realnost od zamišljanja, mi se osećamo u skladu sa onim što mislimo, a onda se tako i ponašamo: toksično i nefunkcionalno. Jedna negativna misao po principu asocijacija privlači drugu, druga treću i začas se nađemo u celom lancu negativnih misli koje se međusobno prepliću i uvlače nas sve dublje.

sharon mccutcheon 571538 unsplash Priručnik za borbu protiv depresije

Zato je neobično važno da naučimo da osvestimo takve misli, da ih zapišemo i objektivnije razmotrimo, sa ciljem da dođemo do sagledavanja naših misli i uverenja, odnosno, do mudrije perspektive. Odgovore koje pronađemo u sebi, potrebno je da zapišemo i stalno čitamo, kako bismo izgradili nove neuronske puteve – jer ako nešto pomislimo ili pročitamo samo jednom, ako smo depresivni i teskobni, lako ćemo skliznuti u stare obrasce negativnih misli i ponašanja. Potrebno je da izgradimo novu naviku promišljanja i reagovanja u raznim situacijama, za šta je potrebna istrajnost i određeno vreme.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice