Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Od depresije štite bliski i kvalitetni odnosi za koje je sve manje vremena i unutar porodice, kao i sa prijateljima koji su sve više virtualni, a sve manje stvarni.

Jedan od ciljeva u kognitivnoj terapiji je, kaže autorka, da osoba nauči da prepozna i izdvoji negativne misli (kojih često nismo sasvim svesni), da uoči u njima misaono iskrivljenje i pronađe širi, racionalan odgovor na njih. Mi često svoje misli uzimamo ”zdravo za gotovo” i uopšte ne preispitujemo njihovu istinitost, a kada patimo od nekog emotivnog problema te misli najčešće ne odražavaju realnost. Pošto mozak ne razlikuje realnost od zamišljanja, mi se osećamo u skladu sa onim što mislimo, a onda se tako i ponašamo: toksično i nefunkcionalno. Jedna negativna misao po principu asocijacija privlači drugu, druga treću i začas se nađemo u celom lancu negativnih misli koje se međusobno prepliću i uvlače nas sve dublje.

sharon mccutcheon 571538 unsplash Priručnik za borbu protiv depresije

Zato je neobično važno da naučimo da osvestimo takve misli, da ih zapišemo i objektivnije razmotrimo, sa ciljem da dođemo do sagledavanja naših misli i uverenja, odnosno, do mudrije perspektive. Odgovore koje pronađemo u sebi, potrebno je da zapišemo i stalno čitamo, kako bismo izgradili nove neuronske puteve – jer ako nešto pomislimo ili pročitamo samo jednom, ako smo depresivni i teskobni, lako ćemo skliznuti u stare obrasce negativnih misli i ponašanja. Potrebno je da izgradimo novu naviku promišljanja i reagovanja u raznim situacijama, za šta je potrebna istrajnost i određeno vreme.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice