Preterano izvinjavanje, ili izvinjavanje zbog stvari zbog kojih uopšte nikome ne treba da se pravdate, slabi vaše granice i vodi ka toksičnim odnosima – jednako kao i situacije u kojima treba da se iskreno izvinite, a vi to ne činite.

Ali, svi grešimo, na oba načina, ako se i sami preterano izvinjavate – niste sami u tome. Ova greška u odnosima je mnogo češća nego ona druga.

A zašto to radite? Možda zato što ste veoma empatični i želite da učinite sve što možete da se niko ne oseća loše pored vas. Ili zato što nemate čvrste granice i ne razmišljate o tome da svako treba da preuzme odgovornost za svoja osećanja i da time što sve preuzimate na sebe, drugoj osobi uskraćujete priliku za spoznaju i lični rast. Ili zato što smatrate da treba da se izvinite, iako vam uopšte nije žao – u tom slučaju, druga osoba će verovatno osetiti da niste iskreni.

Na svaki način, preterano izvinjavanje više šteti svim vašim odnosima, nego što, kao što mislite, pomaže da se stvari izglade. Ako prepoznajete ovo ponašanje kod sebe, razmislite o tome kako da postavite jasnije granice, budete odgovorni samo za svoja osećanja – i iskreni u tome.

Situacije u kojima je izvinjavanje suvišno

Izvinjavanje je nepotrebno kad niste krivi

Deluje očigledno, ali izgleda da se ljudi često pravdaju i izvinjavaju kada uopšte nisu krivi, zato treba istaći razliku između osećanja odgovornosti (ili krivice) i činjenice da niste ništa pogrešili, ili da niste odgovorni za nešto što se desilo.

Uverite se koje su vaše odgovornosti, na poslu, kao i u privatnom životu i što je još važnije – razgraničite za šta niste odgovorni, čak i ako krene naopako. Razgraničavanjem i preuzimanjem svog dela odgovornosti izbegavate nepotrebno izvinjavanje.

Kada su stvari van vaše kontrole

Mnogo toga nije pod vašom kontrolom i stvari se dešavaju, okolnosti vam remete planove i izazivaju napetost i komplikacije – ali vi tu ništa ne možete. Ako ste zakasnili na važan sastanak, jer se autobus pokvario, ili se desila neka nezgoda koja je blokirala saobraćaj – tu ništa ne možete da uradite. Može vam biti neprijatno i možete frustrirani, ali zaista ništa niste mogli učiniti da to izbegnete. Dakle, ne izvinjavajte se – možete ponuditi objašnjenje zašto kasnite, odnosno, reći šta se dogodilo, što vas je sprečilo da stignete na vreme. Zbog toga niko ne treba da vas krivi ili da očekuje izvinjenje.

Dobra ideja je da zahvalite drugima na strpljenju, čime priznajete neprijatnost, ali se zapravo ne izvinjavate i ne preuzimate krivicu.

389A6848 Situacije u kojima uopšte ne morate da se izvinjavate (iako vam se čini da treba)

Košulja: P….S….Fashion, Sako i pantalone: Hugo, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Stvari zbog kojih ne treba da budeš stroža prema sebi – nego da sebi više opraštaš

Izvinjavanje je nepotrebno kad ne ispunjavate tuđa očekivanja

Vi razmišljate, osećate i reagujete drugačije od drugih – možda neko očekuje da reagujete na određen način, ali vi niste krivi za to što ne ispunjavate nečija očekivanja, jer to uopšte i nije greška. To je, jednostavno, razlika među vama.

Na primer, ne treba da se izvinjavate kada reagujete emocionalno (ili suzdržano i hladno) zbog nečeg što neko pored vas doživljava na drugačiji način, kao i kad koristite neočekivane metode da biste dobili rešenje ili tačan rezultat – vi imate svoje načine, drugi imaju svoje i niko se tu ne ponaša na pravi ili pogrešan način. Greške uopšte nema i izvinjavanje je nepotrebno.

Kad ste rekli ono što mislite

Za izražavanje svog stava i mišljenja, potrebna je hrabrost i integritet, naročito kad se ti stavovi razlikuju od onog što drugi vrednuju ili čemu se priklanjaju. Nikada se nemojte izvinjavati zato što ste bili direktni i jednostavno rekli baš ono što mislite. Naravno, to ne treba da činite na grub i uvredljiv način, ali ne treba ni da se izvinjavate zbog toga što imate drugačije mišljenje i što se sa nečim ne slažete.

Izvinjavanje je suvišno kad se ponašate autentično

Ne izvinjavajte se što ste svoji – to je povezano sa neispunjavanjem tuđih očekivanja i neposrednošću i uključuje sve u čemu imate različita mišljenja i stavove od preovlađujuće većine, zbog čega se možete sukobljavati sa drugima. Možete odabrati da zadržite svoje mišljenje za sebe, ako smatrate da je to mudro i da je bolje za vas. Ali ako ste pozvani da izrazite svoj stav, ili vas neko proziva zbog vaše ličnosti, izvinjavanje je nepotrebno – nemojte praviti kompromise sa svojom autentičnošću i nemojte oklevati da se izjasnite, samo zato što to drugima može biti čudno ili može izazvati negodovanje, ili ih naterati da se preispituju.

Preterano i nepotrebno izvinjavanje slabi vaše granice i narušava samopoštovanje. Čuvajte svoj integritet i svoju energiju, budite jasni i ne ustručavajte se da pokažete svoju autentičnost.

Pročitajte i ovo: 6 stvari zbog kojih nikada ne treba da se izvinjavamo

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments